20:46 / E Martë, 30 Maj 2023 / MSH

Blinken thotë se është koha që Suedia të anëtarësohet në NATO

Sekretari i Shtetit i SHBA Antony Blinken shpreson se NATO mund të mirëpresë Suedinë në kohë për samitin e saj të korrikut, disa ditë pas rizgjedhjes së presidentit të Turqisë, i cili deri tani nuk ka dhënë miratimin e tij.

“Tani është koha për të finalizuar pranimin e Suedisë,” tha Blinken në një konferencë të përbashkët shtypi me kryeministrin Ulf Kristersson në qytetin verior suedez Lulea.

Finlanda u bashkua me NATO-n muajin e kaluar, por hyrja e Suedisë është vonuar nga kundërshtimet e Turqisë dhe Hungarisë.

Suedia dhe Finlanda arritën një marrëveshje “trepalëshe” në Madrid qershorin e kaluar për të adresuar shqetësimet e sigurisë së Turqisë.

Por Turqia ka vazhduar të qëndrojë në rrugën e Suedisë, duke thënë se Stokholmi strehon anëtarë të grupeve militante që i konsideron terroriste.

Hungaria kundërshtoi gjithashtu kërkesën për anëtarësim të Suedisë, duke përmendur ankesat për kritikat e Suedisë ndaj të dhënave të kryeministrit për demokracinë dhe sundimin e ligjit.