21:09 / E Hënë, 22 Korrik 2019

Çfarë duhet të dini për gjakun në urinë – hematuria tek femrat

Hematuria i referohet pranisë së gjakut në urinë dhe shpesh vie si pasojë e infeksioneve, problemeve të veshkave ose lëndimeve.

Disa shkaqe të gjakut në urinë janë specifike për femrat shkruan medicalnewstoday, transmeton Gazeta Shneta.

Hematuria mund të ndodhë kur një pjesë e traktit urinar, i cili përfshin veshkat, fshikëzën dhe ureterin, është i dëmtuar.

Megjithatë, gjaku që shfaqet në urinë nuk vjen gjithmonë nga traktati urinar. Tek femra, në urinë mund të shfaqen gjak nga vagina, qafa e mitrës ose mitra, duke dhënë pamjen e rreme të hematurisë.

Llojet e hematuritsë përfshijnë:

Hematuria bruto, ku një femër mund të shohë gjakun në urinën e tyre. Urina mund të duket e kuqe ose kuqe në të kafe.

Hematuria mikroskopike, në të cilën urina përmban gjurmë të gjakut që janë të padukshme në sy të lirë. Hematuria mikroskopike përbën 13% deri në 20% të referimeve të urologjisë.

Shkaqet e gjakut në urinë në femra mund të përfshijnë:

-Infeksionet e traktit urinar:

Femrat kanë një rrezik më të lartë të zhvillimit të infeksioneve të traktit urinar  për shkak të vendndodhjes së uretrës së tyre.

Infeksionet ndodhin kur bakteret nga zorrët hyjnë në uretër, tubi që e nxjerr urinën jashtë trupit. Një infeksion mund të udhëtojë deri në uretër dhe të infektojë pastaj dhe veshkat, ose fshikëzën.

Një infeksion i traktit urinar mund të shkaktojë që njerëzit të ndiejnë një nevojë të shpeshtë dhe urgjente për të urinuar.

Mineralet e tepërta mund të formojnë gjithashtu depozita të forta ose gurë në fshikëza dhe veshkat.

Faktorët e mëposhtëm mund të rrisin rrezikun  për zhvillimin e gurëve, sipas Fondacionit të Kujdesit Urologjik dhe ato janë: dehidratimi, konsumimi i sasisë së madhe të kripës, kushtet gastrointestinale, të tilla si sëmundja e Crohn ose kolit ulcerative, problemet me tiroide, dhe mbipesha.

– Endometrioza

Gjaku në urinë që shoqëron dhimbjen e rëndë të shpinës mund të tregojë  për endometriozën, një gjendje e zakonshme shëndetësore që ndodh në më shumë se 11% të adoleshentëve dhe femrave të rritura në Shtetet e Bashkuara.

Endometrioza ndodh kur indet e ngjashme me endometriumin – rreshtimi i mitrës – rritet në zonat e trupit jashtë mitrës.

Megjithëse e bën këtë më pak se infeksionet dhe gurët, kanceri i veshkës ose i fshikëzës mund të shkaktojë poashtu hematuri.

Një mjek mund të rekomandojë një ultratinguj për të diagnostikuar shkakun e gjakut në urinë.

Trajtimi i gjakut në urinë kërkon një diagnozë të saktë të shkakut themelor. Mund të fillojë procesin e diagnozës duke shqyrtuar historinë mjekësore dhe familjare të një personi për çdo faktor të rrezikut që kontribon në këtë rast.

Analiza e urinës

Një test i urinozës për proteinat, qelizat e gjakut dhe produktet e mbeturinave në urine  mund të identifikojë një varg kushtesh mjekësore që ndikojnë në traktin urinar, siç janë sëmundjet e veshkave dhe infeksionet e traktit urinar.

Testet e imazhit

Testet e imazhit mund të zbulojnë gurë, rritjen e endometriozës dhe cistat në traktin urinar dhe legenit.

Këto përfshijnë: testet me ultratinguj, MRI skanerin, CT skanerin dhe Citoskopia