09:00 / E Mërkurë, 20 Dhjetor 2017 / k.v

Çka është paraliza Todd?

Paraliza e Todd përjetohet nga disa njerëz me epilepsi. Kjo ndodh pas një konfiskimi kur bëhet e pamundur për të lëvizur të gjithë trupin ose pjesë të caktuara të tij.

Nuk ka ndonjë shkak të qartë të paralizës Todd. Në varësi të pjesës së trurit që preket, simptomat mund të përfshijnë probleme të përkohshme me shikim ose me fjalë, si dhe humbje të lëvizjes, transmeton Indeksonline.

Në raste të rralla, paraliza e Todd-it prek njerëzit që nuk kanë epilepsi, të tilla si ata që kanë pasur një dëmtim në kokë.

Paraliza e Toddit quhet gjithashtu si parezia e Todd-it ose parezia postale. Ky është një kusht neurologjik, që do të thotë se lidhet me trurin dhe nervat.

Pjesë të ndryshme të trurit të një personi kontrollojnë procese dhe aktivitete të ndryshme në trupin e tyre, siç janë fjalimi ose lëvizja.

Shumica e njerëzve që përjetojnë paralizën e Todd-it kanë epilepsi, dhe simptomat ndodhin menjëherë pas një konfiskimi. Truri kërkon kohë për t’u shëruar nga një konfiskim, dhe kjo mund të ketë një ndikim në trup.

Simptomat
Konvulsionet epileptike kanë faza të ndryshme:
Një aurë apo paralajmërim, edhe pse jo të gjithë ata që kanë epilepsi do ta përjetojnë këtë;
Konfiskimi në vetvete, i cili njihet si faza iktal;
Shërim nga konfiskimi, i njohur si faza postikale;

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut
Teoritë sugjerojnë se paraliza Todd mund të shkaktohet nga ngadalësimi i qendrave motorike të trurit. Nuk është e qartë se çfarë shkakton paralizën e Toddit.

Teoritë sugjerojnë se kjo mund të jetë për shkak të proceseve në tru që ngadalësojnë aktivitetin e trurit. Fushat e trurit që mund të preken veçanërisht janë qendrat motorike, të cilat janë përgjegjëse për të lëvizur trupin.

Në raste të rralla, paraliza e Todd mund të ndodhë pas një dëmtimi në kokë.

Jo të gjithë ata që kanë epilepsi do të përjetojnë paralizën e Toddit. Nuk janë gjetur faktorë të qartë të rrezikut që do të thotë se disa njerëz do të kenë më shumë gjasa të preken nga kjo gjendje.

Kjo situatë menaxhohet me ilaçe dhe me vetëkontroll./Indeksonline/

Temat: