12:01 / E Hënë, 11 Shkurt 2019

Dokumentari Amazon Prime: Jezu Krishti ishte grek dhe jo hebre

 Jezu Krishtin ishte në fakt një filozof grek që jetonte në të njëjtën kohë dhe mendohej të rivendoste jetën për të vdekurit, sipas një dokumentari të ri,

Përshkrimet e jetës së Jezusit dhe mrekullit që ai bëri në Dhiatën e Re mund të jenë gabuar për predikuesin Apollonius të Tyanit.

Ekzistojnë ngjashmëri fizike të mrekullueshme mes të dyve dhek a më shumë dëshmi se Apolloniues ekzistonte.

Dokumentari Amazon, Konspiracioni i Bibklës, sugjeron se Jezusi mund të jetë Apolloni.

Dokumentari nuk e konteston se Jezusi ka ekzistuar si një figurë historike, megjithatë, ai pretendon se personi i përshkruar në Dhiatën e Re si “biri i Perendisë”, i cili kryente mrekullira dhe vdiq në kryq, mund të ketë qenë i bazuar në Apollonues- jo jesus.

Apollonius i Tyan ka lindur në vitin e 3-të apo 4-të të Krishtit në Anatolinë Qendrore.

Si Jezusi dhe Apolloniu ishin predikues dhe me sa duket kryenin mrekulli në shekullin e parë pas Krishtit. Ata të dy përshkruhen me  mjekra të gjata.

Serija shpjegon se si Apolloniu u ngrit në fillim duke kryer mrekulli dhe duke mbledhur pasuesit – në mënyrë të ngjashme me Jezusin.

“Ai u bë dishepull Pythagoras duke hequr dorë nga mishi, verërat dhe gratë. Ai nuk mbante veshur asnjëherë këpucë dhe i ka flokët dhe mjekrën të rriteshin “, zbulon dokumentari.

Ai vazhdon: ‘Ai shpejt u bë një reformator dhe vendosi vendbanimin e tij në Tempullin e Aesculapius’.

‘Ai thuhet se rivendosi jetën për të vdekurit dhe foli për gjëra përtej mundësive njerëzore. Dhe, ndryshe nga Jezui, ka dëshmi për të provuar se Apolloniu ka ekzistuar në të vërtetë’.

Reagimet ndaj dokumentarit nuk kanë qenë të mira./Indeksonline/