09:23 / E Enjte, 12 Mars 2020 / indeksADMonline

Dy Tipet e Coronavirusit: Vdekjepruesi – „Tipi L“ dhe jo i dëmshmi „Tipi S“

Dr. Dr. Halil Krasniqi, Drejtor Klinike dhe ekspert i shëndetësisë

Dy Tipet e Coronavirusit: Vdekjepruesi – „Tipi L“ dhe jo i dëmshmi „Tipi S“

Virusi i kultivuar në laboratorin biologjik në Wuhan tanimë i quajtuar Coronavirus SARS-CoV-2, është mutacion i Virusit të vitit 2013 icili në ato vite shkaktoj viktima të shumta në botë.

Ky virus i ri sulmues biologjik i trupit të njeriut posedon dy variante shumë të rëndëshishme për të infektuarin dhe shëndetin e tij.

Coronavirusi CONVID 19 përmban „Tipin L“ i cili është shumë agresiv, vdekjeprues

dhe është rreth 70% i përhapur në infekcione. Kjo variante është aktuall në Itali, Austri dhe

në drejtim të Gjermanis.

Kurse „Tipi S“ është varianti me i bute dhe i padëmshem, krahasues me gripin sezonal por

me nje vazhdim të temperaturës.

Pasi Virusi ka nje inkubacion të gjatë prej 24 ditësh, është e veshtirë për ta identifikuart infekcionin prandaj egzistojn disa egzaminime te cilat cdonjëri mund ti aktvendoj me vehten e tij.

Udhëzimi 1.

Kur personi ka simptomi si kollitje, temperatur dhe kerkon ndihmë në Spital, athere është mushkërija rreth 50% me ndryshime fibrotike të cilat e dëmtojn mushkërin dhe trajtimi është i vonuar. Për ti trajtuar me kohë ndryshimet patologjike respiratorej udhëzojmë testim të bazuar shkenctarisht për funksionin  mushkërive cdo mengjez.

Merrni fryme shume thelle, mbajeni frymen mbi 10 sekonda, nese me pastaj, kur lironi ajerin, nuk keni kollitje, veshtiresi, ngushtim ne gjoks apo ngacmim frymëmarrje, athere kenin kaluar testim me sukses dhe mushkërija nuk ka fibroz dhe me këtë nuk ka infekcion me Virus.

Këtë testim mund ta përserisni cdo mëmgjez në një ambient me ajër të pastër.

Udhëzimi 2.

Cdo njeri duhet të kujdeset që goja dhe fyti të mos teren asnjëhere por të jenë rregullisht të lagura. Konsuloni pini cdo 15 minuta nja një gotë uje ashtu qe të krijoni lagështi në goje dhe fyt.

Pse?

Edhe nëse VIrusi ka depertuar dhe gjendet në Gojen e juaj, duke pire ujë dhe lëngje tjera aj shpërlahet dhe kalon përmes ezofagut në Stomak/lukth dhe aty e asgjeson/e mbyt virusin acidi i lukthit/tretja e stomakut. Nese nuk konsumoni uje dhe lengje të mjaftueshme athere teret goja dhe fyti kurse virusi deperton në brinke dhe ne Mushkëri ku shkakton  dhe ketu rrezikon jeten e personit dmth. Behet i rrezikshëm.

Infekcioni dhe përhapja e Virusit behët kryesisht me kontakte, sputum ne ajët, stërpikje të lëngut trupor nga goja i cili depërton në Sy, Hundë, Gojë dhe fytyrë, gjesendet të cilat i prekim me dorë si letra, doreza e derës, materijale të ndryshme, paketime etj. Virusi mund të qëndroj disa orë në natürë.

Sëmundja fillon me këto simptome: Kollitje të thatë, Temperatura të larta, Kokëdhimbje, dhimbje të grykës, Veshtirësi në frymëmarrje deri te shkurtimi i saj, barkeqitje, dëmtimin e veshkëve dhe dështimin  e multiorganëve.

Të rrezikuar për dëmtim shëndetësor janë të gjithë personat nga mosha 60 vjeqare dhe  kryesisht meshkujt 3 here më shumë se femrat. Fëmijët jan më pak të rrezikuar.

Inkubacioni i infekcionit – momenti i infekcionit deri te simpromet- është deri në 24 ditë, prandaj edhe pse nje person nuk ka simprome dhe nuk ndihet i semuar, ai është në gjendje ti infektoj të tjerët dhe kështu është përhapja e shpejtë dhe pa vetëdije.

Një i infektuar mund ta kaloj tërë infekcionin duke mos pasur asnje simptom, por ndërkoh mund ti infektoj shumë të tjerë.