21:01 / E Premte, 04 Maj 2018 / indeksADMonline

E thotë shkenca: Seksi është i rëndësishëm edhe kur jeni mbi 65 vjeç

Seksi nuk është vetëm për të rinjtë, pavarësisht se çfarë pornografi, filma dhe prezervativë ju tregojnë.

Seksi është ende i rëndësishëm edhe kur jeni mbi 65 vjet, shkruan e perditshmja ‘Metro’, transmeton Indeksonline.

Një studim i ri nga SHBA ka zbuluar se 40% e atyre të moshës 65-80 vjeç janë akoma seksualisht aktive dhe se 84% e meshkujve dhe 69% e grave të kësaj moshe besojnë se seksi është i rëndësishëm për një marrëdhënie.

Kënaqësia seksuale dhe interesi ndryshojnë ndërmjet gjinive pasi rritet mosha.

Gratë kishin më shumë gjasa të ishin jashtëzakonisht ose shumë të kënaqur me jetën e tyre seksuale, ndërkohë që burrat kishin më shumë gjasa të ishin tepër ose shumë të interesuar për seks.

Gjysma e meshkujve të moshës 65-80 vjeç thanë se ishin jashtëzakonisht ose shumë të interesuar për seksin, kundrejt vetëm 12% të grave në të njëjtën periudhë moshe. Në përgjithësi, 73% e njerëzve mbi 65 vjeç thanë se ishin të kënaqur me jetën e tyre seksuale.

Por, ndërsa seksi ende po ndodh qartë me çiftet e vjetra, ka ende heshtje rreth seksit të moshuar.

Vetëm 17% e pjesëmarrësve thanë se kishin folur për seksin me një ofrues shëndetësor në dy vitet e fundit, duke treguar se heshtja rreth seksit mund të parandalonte çiftet e moshuara që të kujdesen për shëndetin e tyre seksual.

Kjo gjithashtu mund të shkaktojë probleme me ilaçe. 18% e meshkujve në moshën 65-80 vjeç thanë se do të merrnin ilaçe ose shtesa për të përmirësuar funksionin e tyre seksual.

Pa biseduar me një mjek, njerëzit mund të mos jenë të vetëdijshëm për rreziqet.

“Ne e pranojmë se seksi dhe shëndeti seksual është diçka që është shumë e rëndësishme për shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve të moshuar, por nuk është diçka që merr shumë vëmendje”, tha Dr Erica Solëay, i cili ishte i përfshirë në hulumtim./Indeksonline/