11:49 / E Mërkurë, 25 Prill 2018 / indeksADMonline

A�mbA�ltuesit artificialA� mund tA� kontribuojnA� nA� diabet

NjA� studim i ri sugjeron se konsumimi i sasive tA� mA�dha tA� A�mbA�ltuesve artificialA� mund tA� kontribuojnA� nA� zhvillimin e tipit II tA� diabetit, njA�soj sikurse konsumimi i sasive tA� mA�dha tA� sheqerit.

ShkencA�tarA�t kanA� shpenzuar tri javA� duke i studiuar minjtA� laboratorikA� tA� cilA�t veA�se kishin qenA� tA� prekshA�m nga diabeti.

Ata e kishin ushqyer njA�rin grup tA� minjve me glukozA� dhe fruktozA� (sheqerna) dhe grupin tjetA�r me aspartam dhe kalium acezulfam (A�mbA�ltues).

Pas testimeve ishte zbuluar se minjtA� e grupit tA� dytA� kishin shfaqur ndryshime biokimike nA� gjak tA� cilat potencialisht mund tA� shpijnA� nA� metabolizmin e energjisA� dhe tA� yndyrA�s.

Sipas Brian Hoffman, udhA�heqA�s i kA�tij studimi, A�mbA�ltuesit artificialA� mund ta mashtrojnA� trupin tA� mendojA� se A�shtA� duke pranuar kalori tA� cilat nuk A�shtA� duke i pranuar. E kjo mund tA� ndikojA� nA� aftA�sinA� tonA� pA�r tA� prodhuar insulinA�.

Temat: