13:17 / E Enjte, 27 Shkurt 2020

Nis testimi i vaksinës COVID-19

Moderna Therapeutics, një kompani bioteknike me qendër në Kembrixh, Mass, ka dërguar grupet e para të vaksinës së saj COVID-19. Vaksina u krijua vetëm 42 ditë pasi sekuenca gjenetike e virusit COVID-19, e quajtur SARS-CoV-2, u lëshua nga studiuesit kinezë në mesin e janarit. Tufat  e para u dërguan në Institutin Kombëtar të Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive (NIAID), pjesë e Institutit Kombëtar të Shëndetit (NIH) në Bethesda, MD, i cili do të përgatisë vaksinën për testime njerëzore që në prill.

Shkencëtarët e NIH-it, gjithashtu filluan ta testojnë një ilaç antiviral të quajtur remdesivir që ishte zhvilluar për Ebola, te një pacient i infektuar me SARS-CoV-2. Gjyqi është i pari që testoi një ilaç për trajtimin e COVID-19, dhe do të udhëhiqet nga një ekip në Qendrën Mjekësore të Universitetit të Nebraska. Pacienti i parë si vullnetar për studimin në terren është një pasagjer i cili u kthye në SHBA, pasi testoi pozitivisht për sëmundjen në Bordin e Princeshës Diamante. Të tjerë të diagnostikuar me COVID-19 që janë shtruar në spital do të jenë gjithashtu pjesë e studimit.

Remdesiviri tregoi rezultate inkurajuese midis kafshëve të infektuara me dy coronaviruse të lidhura, një përgjegjës për sindromën e rëndë të frymëmarrjes akute (SARS) dhe një tjetër për shkaktimin e sindromës së frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (MERS). Vullnetarët do të caktohen rastësisht për të marrë  një placebo në mënyrë intravenoze për 10 ditë dhe ata do të bëjnë teste gjaku, strisho hundësh dhe fyti të marra çdo dy ditë për të gjetur sasinë e virusit në trupin e tyre. Edhe nëse ilaçi tregon efikasitet në mbajtjen e niveleve të gjakut të SARS-CoV-2 nga rritja, mund të ndihmojë për të përmirësuar përhapjen e infeksionit. Transmeton, Indeksonline.

Mos i humb