08:49 / E Shtunë, 25 Mars 2023 / shkelqim osmanaj

Franca ndalon përdorimin e TikTok-ut, Twitter-it dhe Instagram-it për punonjësit qeveritarë

Franca ka ndaluar përdorimin “rekreativ” të TikTok, Twitter, Instagram dhe aplikacioneve të tjera në telefonat e punonjësve të qeverisë për shkak të shqetësimeve për masat e pamjaftueshme të sigurisë së të dhënave.

Ndalimi do të hyjë në fuqi menjëherë, shkruan të premten në Twitter Ministria e Transformimit të Sektorit Publik dhe Shërbimi Civil.

“Për të garantuar sigurinë kibernetike të administratave dhe nëpunësve tanë civilë, qeveria ka vendosur të ndalojë aplikacionet rekreative si TikTok në telefonat profesionistë të nëpunësve civilë”, tha Stanislas Guerini.

Ai shtoi se për disa javë, disa nga partnerët evropianë dhe ndërkombëtarë të Francës kanë miratuar masa për të kufizuar ose ndaluar shkarkimin dhe instalimin ose përdorimin e aplikacionit kinez për ndarjen e videove TikTok nga administratat e tyre.

Guerini tha se aplikacionet rekreative nuk kanë nivele të mjaftueshme të sigurisë kibernetike dhe mbrojtjes së të dhënave në mënyrë që të vendosen në pajisjet e administratave, duke shtuar se përjashtimet mund të jepen për arsye profesionale, siç është komunikimi institucional i një administrate.

Një varg qeverish dhe institucionesh kanë ndaluar TikTok në javët e fundit, duke përfshirë Shtëpinë e Bardhë, parlamentin e Mbretërisë së Bashkuar, administratën holandeze dhe belge, parlamentin e Zelandës së Re dhe qeveritë e Kanadasë, Indisë, Pakistanit, Tajvanit dhe Jordanisë.

Shqetësimet në lidhje me rreziqet e supozuara të sigurisë të paraqitura nga TikTok janë ngritur më së shumti nga ligjvënësit amerikanë dhe zyrtarët e sigurisë kombëtare, të cilët thonë se të dhënat e përdoruesve të mbledhura nga aplikacioni mund të aksesohen nga qeveria kineze.

Thirrjet për të ndaluar TikTok nga pajisjet qeveritare morën vrull pasi drejtori i FBI-së Christopher Wray tha në nëntor se ai paraqet rreziqe për sigurinë kombëtare.