16:06 / E Shtunë, 25 Nëntor 2017 / indeksADMonline

Fytyra juaj tregon nëse keni këtë sëmundje të rrezikshme

Çdo ndryshim i papritur në lëkurë mund t’ju japë një ide për diçka të rrezikshme në trupin tuaj.

Edhe pse problemi i flokëve në fytyrë të dikujt është i parëndësishëm, mund të jetë gjithashtu një simptomë e sindromës ovarian polycystic (PCOS).

Kjo gjendje gjithashtu mund të shkaktojë probleme më serioze shëndetësore, duke përfshirë kancerin, diabetin e tipit 2 dhe infertilitetin, thonë mjekët e Klinikës Mayo.

PCOS është një gjendje shëndetësore që ndikon në sistemin e hormoneve femërore, duke shkaktuar që trupat e tyre të prodhojnë më shumë hormone mashkullore sesa ata në të vërtetë kanë nevojë.

Sindroma ndërhyn me punën e vezores dhe mund të rezultojë në cikle menstruale të parregullta.

Për më tepër, Womenshealth.gov shkruan se PCOS është një nga faktorët kryesorë që shkaktojnë sterilitet te gratë.

Ndërsa mjekët ende nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton këtë gjendje, zakonisht përmenden tre faktorë që rrisin mundësinë e zhvillimit të saj:

faktorët gjenetikë

rezistenca ndaj insulinës

inflamacioni

Problemi kryesor qëndron se shumica e njerëzve shpesh nuk e dinë se kanë PCOS. Në një studim nga viti 2009 pothuajse 70%  të fermave që kanë pasur sëmundje, nuk ishin në dijeni për këtë më herët.

Identifikimi i shenjave kryesore të sëmundjes është thelbësor për zbulimin e hershëm të diagnozës.

Qimet e trasha të errëta në mjekër ose nën hundë nuk duhet të jenë vetëm një problem kozmetik, por një shenjë e PCOS. Përveç fytyrës, PCOS shpesh shkakton rritjen e tepërt të qimeve në pjesët e tjera të trupit: gjoksin, shpinën, duart dhe barkun.

Shtimi në peshë është një shenjë paralajmëruese për këtë sindromë. Shumë pacientë me PCOS vështirë kontrollojnë peshën e tyre për shkak të mosbalancimit hormonal.

Ndryshimet e humorit janë shenja e tretë e zakonshme e sëmundjes. Njerëzit me PCOS shpesh kanë të bëjnë me dhimbje të rënda koke, ndryshime të shpejta në humor dhe depresion.

Nëse keni vërejtur ndonjë nga këto simptoma, mund të jetë më mirë të mos i injoroni, por vizitoni mjekun tuaj.

Përveç kësaj, merrni parasysh ndryshimin e stilit tuaj të jetesës.

Siç pohon Klinika Mayo, ju mund të përmirësoni ndjeshëm gjendjen tuaj duke humbur të paktën 5% të peshës trupore.