13:53 / E Martë, 10 Shtator 2019

Gjakderdhje pas marrëdhënieve: Kur duhet të konsultoheni me gjinekologun

Kur keni marrëdhënie seksuale për herë të parë është normale të prisni gjakderdhje menjëherë ose edhe për dy ditë më pas. Por, nëse përvoja juaj e parë seksuale ka kaluar shumë kohë dhe vëreni gjakderdhje pas marrëdhënieve, duhet ta kontrolloni.

Gjakderdhja menjëherë pas marrëdhënieve mund të sinjalizojnë një problem më të madh. Gjinekologët tregojnë se ka disa gjëra që mund të shkaktojnë gjakderdhjen pas marrëdhënieve. Ndërsa disa nga shkaktarët largohen pa trajtim, ilaçet ose një procedurë e vogël mund të zgjidhin problemet e tjera, transmeton Gazeta Shneta.

Menstruacionet – kjo mund të duket e qartë, por para se të telefononi mjekun tuaj, mendoni nëse jeni rreth asaj kohe të muajit. Nëse keni marrëdhënie seksuale menjëherë pas periudhës tuaj, kjo mund të shpjegojë gjakderdhjen tuaj.

Atrofia vaginale ose thatësia – kjo zakonisht lidhet me mungesën e estrogjenit (dhe shpesh shfaqet pas menopauzës). Nëse thatësia është e rëndë, fërkimi i marrëdhënies mund të shkaktojë gjakderdhje.

Cerviciti – ky është një inflamacion ose infeksion i qafës së mitrës. Mund të shkaktojë gjakderdhje ose ndryshim në shkarkimin tuaj vaginal.

Ektropioni i qafës së mitrës – qelizat e buta, gjëndra që drejtojnë pjesën e brendshme të kanalit të qafës së mitrës, zgjerohen në pjesën e jashtme të qafës së mitrës.

Polipet e qafës së mitrës – këto janë rritje në hapjen e qafës së mitrës që ndonjëherë vijnë nga inflamacioni kronik ose ndryshime hormonale.

Prolapsi i mitrës – nëse mitra del nga pozicioni i saj normal, qafa e mitrës dhe indet e tjera ndonjëherë ekspozohen. Nëse gjendja është mjaft e rëndë, mund të shkaktojë gjakderdhje.

Lezione – lezione që gjendet në qafën e mitrës janë shpesh beninje. Por ato mund të gjakojnë pasi të keni marrëdhënie seksuale

Kanceri i qafës së mitrës – rreth 11% e grave që kanë kancer të qafës së mitrës kanë gjakderdhje post-koitale, shpesh është simptoma e parë e kancerit./