23:27 / E Diele, 25 Gusht 2019

Gjashtë sëmundjet mendore që i konsiderojmë ‘normale’

Shumica e njerëzve kanë disa zakone ose sjellje të vogla për të cilat mendojmë se janë plotësisht normale, por shkencëtarët thonë se këto 6 janë në të vërtetë simptoma të sëmundjes mendore.

– Ju nuk mund të urinoni kur keni dikë afër

Nëse nuk mund të urinoni kur dëgjoni zëra para tualetit ose dikush është me ju në banjë, sigurisht që nuk jeni i vetmi.

Ju me siguri nuk e dini se kjo gjendje ka emrin e vet në mjekësi – pareza.

Është praktikisht një frikë nga urinimi dhe paraliza e fshikëzës në prani të njerëzve të tjerë.

Shtatë për qind e popullsisë së botës e ka provuar këtë të paktën një herë, dhe në raste ekstreme, njerëzit madje nuk mund të urinojnë fare, përveç në shtëpi kur janë vetëm. Këto ekstreme zakonisht përfundojnë me nevojën për një kateter.

– Grimconi thonjtë

Onkofagia është një nga çrregullimet mendore më të zakonshme që manifestohet nga kafshimi i rregullt i thonjve.

Rreth 45 për qind e njerëzve midis moshës 10 dhe 18-vjeç vuajnë nga onkofagia, dhe janë kryesisht femra.

Në shumicën e rasteve, kjo çrregullim nuk kalon me adoleshencën. Britney Spears, Jackie Kennedy, Eva Mendez janë prova të kësaj… Në rastet më të rënda, harrojmë se në thonj ka baktere, të cilat na hyjnë në trup.

– Shpërthime të forta të emocioneve

Imagjinoni situatën: Shefi ju kritikon se keni bërë një gabim serioz dhe ju mendoni se do të shpërtheni në të qeshura në çdo moment.

Ju qetësoheni, duke u përpjekur ta fshihni të qeshurën pas termit “fajtor i penduar”, por përfundimisht një buzëqeshje të vjen në fytyrë. Ajo pasohet nga e qeshura më e fortë dhe më pas histerike që nuk mund ta kontrolloni. Është një sindromë e emocionit intensiv, i njohur si ndikimi pseudobulbar.

Në këtë situatë, personi i përgjigjet një reagimi krejt të kundërt sesa është logjik, siç është të qeshni në situata të trishtuara ose serioze. Nëse një person qesh me gëzim për dështimet e dikujt tjetër, është katagelasticizëm. Në mjekësi, përshkruhet si një sëmundje në të cilën një person ndjen kënaqësi ndërsa tallet me të tjerët.

– Pamundësia për të njohur ose ndjerë ndonjë emocion

Ju duhet të keni dëgjuar shpesh nga miqtë se partneri i tyre nuk është mjaft i sinqertë, se ai kurrë nuk flet për përvojat e tij ose është plotësisht “i pa disponueshëm” dhe nuk duket se interesohet për mënyrën se si ndihet ajo. Në dy të tretat e këtyre situatave është në të vërtetë një fenomen i quajtur aleksitimia!

Bëhet fjalë për paaftësinë e një personi për të njohur dhe shprehur me fjalë gjendjen e tij emocionale. Secili prej nesh ka një shkallë aleksitimie, por në raste të rënda kjo gjendje mund të shkatërrojë plotësisht jetën e një personi.

Është më e zakonshme te burrat, dhe 8-10 për qind e popullsisë vuan nga aleksitimia e rëndë.

– Mos toleranca ndaj tingujve

Secili prej nesh është i irrituar nga tingulli – tingulli i shkrimit të shkumësit në tabelë, lëkundja … Nëse kjo është normale apo jo, varet nga lloji i tingullit dhe ndikimi në jetën tuaj.

Çrregullimi mendor misofonia është një gjendje në të cilën tingujt normalë shkaktojnë acarim. Për shembull, tingujt e ushqimit ndërsa dikush është duke ngrënë, marrë frymë, kollitet …

Për njerëzit që vuajnë nga misofonia, vetëm një tingull i tillë është i mjaftueshëm për të dalë nga takti.

Në raste ekstreme, njerëzit acarohen aq shumë sa janë në gjendje të qëllojnë ose godasin dikë që prodhon këta tinguj.

-Çrregullimi opozitar i mosbindjes

Njerëzit që vuajnë nga ky çrregullim janë gjithmonë armiqësor ndaj dikujt dhe minojnë vazhdimisht autoritetin në një mënyrë shumë të zhurmshme dhe të pakëndshme.

Mjekësia thotë se kjo lloj sjelljeje vjen nga përvoja me një autoritet shumë të pakëndshëm.

Çrregullimi opozitar i mosbindjes është në të vërtetë shumë i zakonshëm te të rriturit, por prek rreth 20 për qind të fëmijëve. Nuk është një sjellje e shëmtuar herë pas here, por gjendje konstante të paktën gjashtë muaj.

Nëse lihet pa u trajtuar, situata përkeqësohet në mënyrë dramatike me kalimin e kohës