19:33 / E Martë, 29 Nëntor 2022 / Andronika

​Gjetje spektakolare ari nga varret e hershme mesjetare në Bazel

Një gërmim në lagjen Kleinbasel të Bazelit, Zvicër, ka zbuluar 15 varre, disa të mobiluara shumë, nga një varrezë e hershme mesjetare.

Për shkak se prania e një varri nga kjo periudhë kohore ishte e njohur që në shekullin e nëntëmbëdhjetë, një gërmim arkeologjik shpëtimtar u krye në zonë përpara instalimit të tubave të rinj të shërbimeve.

Gërmimet në fillim të këtij viti zbuluan varrin e shekullit të 6-të të një vajze të re të varrosur me një grup verbues prej rreth 160 rruaza.

Nga varret me shtesa të vlefshme, më i dalluari është zbulimi i një kapëse rrobe të artë nga varri i një gruaje.

Varri është i një gruaje të re elitare që ishte rreth 20 vjeç kur vdiq në shekullin e shtatë. Skeleti i gruas u shkatërrua aksidentalisht gjatë punimeve të ndërtimit në shekullin e 20-të, dhe bizhuteritë mbetën të pazbuluara në atë kohë.

Varri përmbante një karficë të rrallë me disk ari të bërë nga një pllakë bazë metalike me ngjyra, e mbivendosur me ar. Disku më pas ishte i zbukuruar me gurë të çmuar granati jeshil dhe xham blu dhe stolisur me filigran teli ari. Karfica me shumë gjasa mbante një mantel, tashmë të humbur, rreth qafës së saj.

Dekorimet e varrit sugjerojnë se gruaja kishte një status më të lartë shoqëror. Ajo u zbulua gjithashtu duke veshur 160 perla dhe monedha romake si bizhuteri.

Varre të tjera me dhurata të vlefshme u zbuluan nga arkeologët. Ata zbuluan gjithashtu varrin e një vajze që përmbante një shtrëngim brezi me tufa ari dhe 380 perla. Varri i një djali tjetër përmbante, ndër të tjera, pajisje rripash prej argjendi.

“Kjo është një pjesë e jashtëzakonshme,” tha për mediat arkeologu i kantonit të Bazelit, Guido Lassau. Gjetje të tilla janë “mjaft të veçanta” në varret e mesjetës së hershme.

Zbulimet e fundit tregojnë se varreza ishte më e dendur e populluar nga sa mendonin arkeologët më parë.

Mbetjet më të hershme të vendbanimeve të Bazelit datojnë në paleolitin e mesëm (rreth 130,000 vjet më parë).

Brigjet e Rhine-it, zona e ish-fabrikës së gazit (tani Kampusi Novartis) dhe Münsterhügel u dalluan si zonat kryesore të vendbanimeve gjatë epokës së bronzit dhe hekurit. Murus Gallicus (Muri Galik), mbetjet e të cilit mund të shihen ende pranë Munsterit, u ndërtua nga Keltët (Rauraci) në shekullin e parë para Krishtit për të fortifikuar zonën e fundit (katedralen).

Në të njëjtin vend, romakët ndërtuan Colonia Raurica, të cilën më vonë e zgjeruan në një kështjellë në shekullin e tretë.

Kolonia Augusta Raurica (“Qyteti Romak” Augst BL) e themeluar nga perandori Augustus Cezar shënon fillimin zyrtar të romanizimit të zonës. Pas tërheqjes së trupave romake, popullsia romake u vendos në fortesë, ndërsa alemani u përhap në veri të Rhein dhe gjithashtu në gusht.