11:00 / E Martë, 24 Prill 2018 / indeksADMonline

Gjuriq: Deri nA� 10 vjet burg A�do serbi qA� i bashkohet UshtrisA� sA� KosovA�s

Drejtori i ZyrA�s pA�r KosovA�n nA� QeverinA� e SerbisA�, Marko Gjuriq u ka bA�rA� thirrje serbA�ve nA� KosovA� qA� tA� mos bA�hen pjesA� e UshtrisA� sA� KosovA�s, duke theksuar se a�?nA� bazA� tA� Ligjit penal tA� SerbisA� pjesA�marrja nA� formacionet ilegale tA� armatosura A�shtA� e dA�nueshme deri nA� dhjetA� vjet burga�?.

Ai theksoi se formimi i UshtrisA� sA� KosovA�s A�shtA� ilegal dhe bie ndesh me RezolutA�n 1244 dhe MarrA�veshjen sA� KumanovA�s dhe A�shtA� kundA�r qA�llimeve tA� shtetit serb, e kjo, sipas tij, A�shtA� stabiliteti afatgjatA�.

Gjuriq tha se Lista Serbe, e cila kundA�rshton formimin e UshtrisA� nA� KosovA� e ka mbA�shtetjen e presidentit Aleksandar VuA�iq dhe QeverisA� serbe.

Duke folur pA�r platformA�n, tA� cilA�n e ka propozuar Qeveria e KosovA�s, me tA� cilA�n A�shtA� paraparA� qA� bisedimet nA� Bruksel tA� finalizohen njohjen e KosovA�s, Gjuriq thotA� se qA�ndrimi i bashkA�sisA� ndA�rkombA�tare mA� sA� miri do tA� shihet nA� qoftA� se Parlamenti i KosovA�s e miraton kA�tA� platformA�.

a�?Prishtina nuk ka bA�n asgjA� pa pA�lqimin e bashkA�sisA� ndA�rkombA�tare. NA�se bashkA�sia ndA�rkombA�tare nuk dA�shiron qA� tA� miratohet platforma ata do ta��u thonA� miqve dhe partnerA�ve tA� tyre tA� mos e miratojnA� nA� Parlamenta�?, tha Gjuriq pA�r a�?TV Prvaa�?, pA�rcjell Telegrafi.

Sipas tij, Prishtina nuk sheh tA� ardhme nA� rregullimin e marrA�dhA�nieve nA� mA�nyrA� demokratike paqA�sore dhe diplomatike, ketA� e kanA� treguar nA� tA� kaluarA�n, por ka munguar reagimi bashkA�sisA� ndA�rkombA�tare.

a�?Reagimi i bashkA�sisA� ndA�rkombA�tare nuk A�shtA� i kA�naqshA�m, nuk inkurajon suksesin nA� vazhdimin e dialoguta�? shpjegoi Gjuriq.

Ai pA�rkujtoi se a�?vetA� kryeministri Ramush Haradinaj, ka thA�nA� se Kosova nuk ka politikA� tA� saj tA� jashtme dhe se ajo A�shtA� politika e Shteteve tA� Bashkuaraa�?.

Gjuriq tha se a�?A�shtA� mirA� qA� ushtria serbe ka hyrA� nA� rrugA�n e modernizimit dhe forcimit, sepse pA�r SerbinA� paqja A�shtA� mA� e rA�ndA�sishmjaa�?.

Sipas tij, Misioni i EULEX-it nA� KosovA� A�shtA� i pasuksesshA�m nA� KosovA�, sepse nuk ka krijuar kushte pA�r sundimin e ligjit.

a�?NjA� EULEX tA� tillA� e sollA�n nga ata qA� thonA� se Kosova duhet tA� lejohet pa asnjA� kusht tA� anA�tarA�sohet nA� OKBa�?, tha Gjuriq.

Ndryshe, Ministria e Mbrojtjes e SerbisA� ka nxjerr nA� diskutim publik Draft StrategjinA� e SigurisA� KombA�tare dhe Draft StrategjinA� e Mbrojtjes, ku thuhet se Serbia nuk do tA� njohA� pavarA�sinA� e KosovA�s, do tA� japA� mbA�shtetje tA� plotA� pA�r pjesA�marrjen e serbA�ve nA� a�?institucionet e pA�rkohshme nA� PrishtinA�a��, do tA� kundA�rshtojA� formimin e UshtrisA� sA� KosovA�s.