13:37 / E Diele, 11 Gusht 2019

Gratë shtatzëna që ushtrojnë nuk ndihmojnë vetëm veten por edhe foshnjën

Gratë shtatzëna që ushtrojnë nuk ndihmojnë vetëm veten por edhe foshnjënGratë shtatzëna që ushtrojnë jo vetëm që po ndihmojnë veten, por edhe foshnjat e tyre, sipas një studimi të ri.

Të porsalindurit, nënat e të cilave ushtruan gjatë shtatëzanisë mund të kenë përmirësuar shëndetin e zemrës dhe të kenë arritur pikat më të hershme se foshnjat e tjera, sipas studiuesve të Universitetit të Karolinës Lindore.

Studiuesit krahasuan rezultatet e foshnjave 1-mujore nga një grup prej 71 grave shtatzëna që ishin caktuar në mënyrë rastësore për të ushtruar ose jo gjatë shtatëzanisë. Gratë që ushtronin kryenin 50 minuta me intensitet të moderuar, të mbikëqyrur ushtrimin aerobik, tre herë në javë.

Studiuesit kanë zbuluar se ushtrimi gjatë shtatëzanisë rezulton tek foshnjat që janë më të aftë në lëvizje, dhe ka më shumë të ngjarë të jenë aktive ndërsa rriten. gjatë gjithë jetës së tyre.

“Për shkak se aktiviteti fizik është një faktor rreziku i modifikueshëm për obezitetin në fëmijëri, këto gjetje sugjerojnë që ushtrimi gjatë shtatëzanisë mund të zvogëlojë potencialisht rrezikun e mbipeshes në fëmijëri”, kanë shkruar studiuesit në studimin e tyre, botuar në numrin e gushtit të Gazetës së Mjekësisë dhe Shkencës në Sport & Ushtrime, transmeton Indeksonline.

Ushtrimi gjatë shtatëzënësisë tashmë dihet se ka përfitime për nënat që përfshijnë lehtësimin e stresit, një rrezik më të ulët të diabetit gestacional, më pak seksione c dhe ulje të rrezikut të diabetit gestacional.

Ushtrimi para lindjes mund të ndihmojë gjithashtu me punën, tregimet kanë treguar. Një studim i publikuar vitin e kaluar zbuloi se gratë që ushtrojnë vetëm tre herë në javë gjatë shtatëzanisë kanë një punë më të shkurtër.

“Unë gjithmonë them shtatzëni, punë dhe lindje, ato janë ngjarje atletike. Ne duhet të stërvitemi për to”, tha Dr. Jennifer Ashton, korrespodent kryesor mjekësor ABC News dhe një OBGYN i çertifikuar nga bordi.

Këtu janë pesë pyetje që janë përgjigjur në lidhje me ushtrimet gjatë shtatëzanisë.

1. Sa shpesh gratë shtatzëna duhet të ushtrojnë?

Kolegji Amerikan i Obstetrikës dhe Gjinekologjisë (ACOG) rekomandon që gratë shtatzëna të marrin të paktën 150 minuta aktivitet aerobik me intensitet të moderuar çdo javë.

2. Cilat lloje të stërvitjeve janë të mira për gratë shtatzëna?

ACOG rekomandon që gratë të qëndrojnë aktive me stërvitjet në këmbë, notin dhe stërvitjen me ujë, biçikletën e palëvizshme dhe jogën e ndryshuar dhe Pilates gjatë shtatëzanisë.

Gratë që tashmë ishin vrapuese mund të jenë në gjendje të mbajnë vrapim dhe vrapim gjatë shtatëzanisë, por duhet së pari të kontrollojnë me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor.

3. A ka ndonjë stërvitje specifike për të shmangur?

Qëndroni larg çdo sporti ose ushtrime specifike që mund të dëmtojnë veten dhe fetusin nëse bie, sipas Ashton, i cili citon veprimtari si skydiving, zhytja në skuba dhe skijimi.

ACOG rekomandon të qëndroni larg sporteve të kontaktit dhe sporteve që ju rrezikojnë të goditeni në bark, si futbolli dhe basketbolli, dhe “joga e nxehtë” ose “Pilates e nxehtë”, gjë që mund të bëjë që ju të nxeheni.

4. A ka ndonjë arsye për të mos ushtruar gjatë shtatëzanisë?

Disa gra duhet të këshillohen me maminë ose mjekun obstetër për llojet dhe sasinë e ushtrimit që duhet të bëjnë gjatë shtatëzanisë.

Gratë që janë në rrezik të lartë për punë parakohshme ose që kanë anemi të rëndë, presionin e lartë të gjakut të shkaktuar nga shtatzënia, placentën previa pas 26 javësh të shtatëzanisë, insuficencën e qafës së mitrës dhe disa lloje të sëmundjeve të zemrës dhe mushkërive nuk duhet të ushtrojnë gjatë shtatëzanisë, sipas ACOG.

5. A ka masa paraprake që gratë shtatzëna duhet të marrin gjatë stërvitjeve?

Gratë shtatzëna duhet të shmangin qëndrimin në këmbë ose të shtrirë në shpinë sa më shumë të jetë e mundur gjatë ushtrimit, sipas ACOG.

ACOG gjithashtu rekomandon të pini shumë ujë para, gjatë dhe pas një stërvitje për të qëndruar të hidratuar, dhe veshja e veshjeve të vendosura mirë dhe mos ushtrimi i nxehtësisë për të mos u mbinxehur./Indeksonline/