20:16 / E Shtunë, 04 Gusht 2018 / indeksADMonline

Gruaja gjobitet në Danimarkë për shkak të shamisë

Një grua në Danimarkë është bërë personi i parë që gjobitet që nga një ligj i diskutueshëm që ndalon mbulesat e fytyrës, e që hyri në fuqi këtë javë.

Policia daneze tha se një grua 28-vjeçare u gjobit me 1.000 kronerë danezë (rreth 155 dollarë) të premten në Hørsholm, në veri të kryeqytetit, Kopenhagen.

Policia u thirrën në një qendër tregtare atje pas një grindjeje të premten midis gruas që mbante velin dhe një grua tjetër.

“Të dy gratë morën gjoba për çrregullime publike”, tha ai.

Kritikët thonë se legjislacioni, i miratuar në maj, shtyp disa gra myslimane dhe shkel të drejtat e tyre.

Ndalimi është përqeshur për gjuhën e saj të paqartë dhe për nxjerrjen jashtë ligjit të të gjitha mbulesave të fytyrës në publik – përkundër përkrahësve të saj që deklarojnë qartë se objektivi i saj i vërtetë është vello fytyrën islame.

Sipas ligjit të ri, personat që gjenden të veshur me mbulesa fytyre në publik mund të gjobiten nga 1.000 kronerë daneze për një shkelje të parë deri në 10.000 korona (rreth 1.550 dollarë) për një shkelje të katërt.

Qindra demonstrues u mblodhën në Kopenhagë të veshur me burka dhe mbulesa të tjera të fytyrës, pasi ligji hyri në fuqi të mërkurën. Policia tha se nuk do të zbatonin ndalimin gjatë protestës sepse njerëzit kishin të drejtë të demonstronin.

Disa gra të veshur me niqabë [mbulesë fytyre dhe trupit] i thanë CNN-it se ndalimi i bartjes së tyre do ta bënte të vështirë që ata të largoheshin nga shtëpitë e tyre, nëse do të merrnin fëmijët e tyre në shkollë, për të shkuar në dyqan për gjëra ushqimore ose thjesht të  lëvizin rreth tyre komunitetet.

Grupi i të Drejtave Amnesty International e dënoi ndalimin si një shkelje diskriminuese të të drejtave të grave që do të kishin një efekt veçanërisht negativ në gratë muslimane.

“Ndërkohë që disa kufizime specifike në mbajtjen e mbulesave të fytyrës së plotë për qëllime të sigurisë publike mund të jenë legjitime, kjo ndalim i përgjithshëm nuk është as i nevojshëm dhe as proporcional dhe shkel të drejtat e grave për lirinë e shprehjes dhe të fesë”, tha Fotis Filippou, zëvendës drejtor i Amnesty International .

Vende të tjera evropiane gjithashtu kufizojnë mbulesat e fytyrës. Franca e ndaloi vello të plotë të fytyrës në vitin 2011, ndërsa Belgjika, Austria, Hollanda dhe pjesë të Zvicrës kanë kufizime në vend. Disa vende të tjera evropiane e kanë debatuar këtë çështje.