21:22 / E Martë, 09 Tetor 2018 / indeksADMonline

Produktet e ushqimit në Danimarkë do të kenë etiketë që tregon ndikimin klimatik

Qeveria daneze filloi të diskutojë propozimet të martën për të detyruar prodhuesit e ushqimit dhe supermarketet për të vënë etiketat mbi prodhimet e tyre që do të vlerësonin ndikimin e tyre në mjedis dhe klimë.

Ky veprim është duke u mbështetur nga Këshilli Danez i Bujqësisë dhe Ushqimit, organizata e ombrellës së industrisë që gjithashtu e sheh atë si një mundësi për të promovuar praktikat më të mira kur është fjala për zbutjen e efekteve të bujqësisë në ndryshimet klimatike.
“Të gjithë e dinë se prodhimi i ushqimit ndikon në klimën, por nëse pjesa tjetër e botës prodhon ushqim ashtu siç bëjmë në Danimarkë, bota do të ishte një vend më i mirë”, tha Morten Høyer, drejtor i këshillit.

Danimarka ka punuar me Bashkimin Evropian për 10 vitet e fundit për të zhvilluar një etiketë klimatike, por siç e pranon Høyer, nuk është kaq e thjeshtë.

“Mund të jetë e nevojshme të krahasohet efekti klimaterik i një produkti me atë se sa kalori ka”.

Ai pranon se detyra nuk do të jetë e lehtë.
Sektori i blegtorisë luan një rol të rëndësishëm në ndryshimin e klimës, duke përfaqësuar 14.5% të të gjitha emetimeve të njeriut nga dioksidi i karbonit, sipas Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë. Ndikimet e tjera të klimës së ushqimit përfshijnë se sa larg ka udhëtuar nga ferma në tryezë, çfarë lloj pesticidesh janë përdorur dhe sa ujë iu ka dashur.

“Gjërat si këto janë të vështira për t’u llogaritur, prandaj ne kemi një sfidë të denjë para nesh para se të themi me siguri se kemi zgjidhjen e duhur për një etiketë klimatike” , tha Høyer për CNN. /IndeksOnline/

Temat: