13:05 / E Shtunë, 21 Maj 2022 / MSH

Indri, lëmuri unik që rrezikon të zhduket

Indri, një lemur shumë unik më i madhi në llojin e tij jeton në zemër të pyjeve të Madagaskarit. Ai është i famshëm për këngën e tij që përdor për të komunikuar duke mbajtur ritmin si njerëzit. Nga studimet e kryera vlersohet se ne Madagaskar ka rreth 5000 mijë indri, habitati i tyre natyror është Pylli i Shiut, i shpallur zonë e mbrojtur në vitin 2015 dhe mendohet se vetëm në këtë rajon mund të gjenden rreth 1000 mijë indri.

Indri, vendasit e quajnë “Babakoto” ka pamje dhelpre, sytë të mëdha të gjelbër dhe veshët të rrumbullakosura, ai është i njohur për këngën e tij tipike në mëngjes, me sekuenca të vazhdueshme të cilat mund të zgjasin deri në 3 minuta. Kjo është një këngë me ritëm, harmonizim korrekt, një aftësi që nuk e zotëron asnjë gjallesë tjetër përveç njeriut.

Për fat të keq kjo kafshë interesante është një nga lemurët më të rrezikuara në botë, në rrezik kritik për zhdukje për shkak të shkatërrimit të habitatit të tij. Për të ardhur në ndihmë të këngëtarit Lemur është projekti ”Maromizaha Konservim” i cili ka filluar në vitin 2004 dhe që nga janari 2022 është duke vazhduar me hulumtimet nëpërmjet bashkëpunimit ndërmjet Organizatës Botërore të qëndrueshmërisë, Shoqëri e Tokës, OJQ, Universitetin e Torinos dhe GERP (Groupe d’Etude et de Recherche sur les Primatët) që kontribuoi me mbështetjen financiare të projektit. “Projekti Maromizaha” propozon aktivitete të mëdha dedikuar ruajtjes se popullates Indri në Maromizaha. Ndërkohë indrit janë të mbrojtura pjesërisht nga gjuetia nëpërmjet angazhimeve lokale, përkatësisht tabutë tradicionale që ndalojnë të hahet mishi i tyre. Dy janë faktorët që sot janë duke shkaktuar një rritje të paqëndrueshme për gjuetin e Indrit : njëra është ulja e besimit tek tabutë Malagasy dhe në anën tjetër rritja e të ardhurve të cilët nuk ndjekin traditat lokale.

Por për shkak të shpyllëzimit, kërcënimi më i madh është zhdukja e habitatit natyror.

Ajo që është gjithashtu e rëndësishme është ndikimi i emigracionit, i cili tenton të kthejë pyllin në tokë bujqësore. Indri është e mbrojtur vetëm në habitatin e saj natyral dhe për fat të keq është një kafshë që nuk mbijeton në robëri, në kopësht zologjikë. “Projekti Maromizaha” ne ndihmë te lemurit këngëtar propozon aktivitete të mëdha të ruajtjes dedikuar për Indrit në Maromizaha për 1 vit.

Objektivi i parë është te studiohen dhe monitorohen popullatat e Indri.

Studimi dhe monitorimi i popullatave indri është qëllimi i parë. 12 grupe indri janë aktualisht nën vëzhgim: 4 guida kryejnë monitorim çdo ditë, duke mbledhur të dhëna për sjelljen dhe lëvizjet e tyre; ekzemplarët identifikohen nga shenjat karakteristike të veshjes së tyre. Gjithashtu, monitorimi po kryhet me anë të regjistruesve të posaçëm të zërit që vendosen në pika strategjike të pemëve dhe lëvizin çdo tre javë.

Studiuesja e Organizatës Botërore të Qëndrueshmërisë (WSO) Clarissa Puccioni si ndërmjetëse do të kryejë së shpejti një mision të parë duke iu bashkuar ekipit të italianëve dhe malagaziasve që tashmë punojnë në terren me qëllimin për të raportuar informacion mbi aktivitetet e kryera dhe për të bërë të njohur projektin ne gjithe boten.

Rivendosja e habitatit është thelbësore, nëpërmjet menaxhimit të fidanishteve të ndryshme të bambusë dhe bimëve të tjera endemike, si dhe mbështetjes së popullsisë vendase në rindërtimin ekologjik të zonave specifike të pyllit.

Një aspekt shumë i rëndësishëm i programit është ofrimi i mbështetjes dhe trajnimit për popullsinë lokale. Nga njëra anë, nëpërmjet rikuperimit dhe promovimit të njohurive dhe metodologjive tradicionale. Nga ana tjetër, duke rritur ndërgjegjësimin, duke lehtësuar dhe inkurajuar përfshirjen e njerëzve në aksionet e ruajtjes së tokës.

Në shkollat lokale po zhvillohen aktivitete edukative për çështjet e ruajtjes së indrit me dhënien e bursave për fëmijët e merituar që jetojnë në familje të varfera.

Projekti Maromizaha së bashku me fushata të tjera të rëndësishme sensibilizuese të nisura nga Friend of Earth, si “Save the Forests”, kanë për qëllim mbrojtjen e specieve dhe habitateve në rrezik zhdukjeje, me përfshirjen e popullatave lokale.

Friend of Earth promovon gjithashtu produkte bujqësore të qëndrueshme në të gjithë botën, duke kontribuar në mbrojtjen e habitateve natyrore.