12:04 / E Martë, 11 Qershor 2019

Jeta e shëndetshme ndihmon në reduktimin e rrezikut të demencës

Njerëzit mund të zvogëlojnë rrezikun e demencës duke ushtruar rregullisht, pa pirjen e duhanit, duke shmangur përdorimin e dëmshëm të alkoolit, duke kontrolluar peshën e tyre, duke ngrënë një dietë të shëndetshme dhe duke ruajtur presionin e shëndetshëm të gjakut, nivelin e kolesterolit dhe sheqerit në gjak, sipas udhëzimeve të reja të lëshuara nga Bota Organizata Shëndetësore.

“Në 30 vitet e ardhshme, numri i njerëzve me harresë pritet të trefishohet”, tha Drejtori i Përgjithshëm i OBSH Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të zvogëluar rrezikun e çmendurisë. Dëshmitë shkencore të mbledhura për këto Udhëzime konfirmojnë atë që kemi dyshuar për një kohë, se ajo që është e mirë për zemrën tonë është gjithashtu e mirë për trurin tonë “.

Udhëzimet sigurojnë bazën e njohurive për ofruesit e kujdesit shëndetësor për të këshilluar pacientët për atë që mund të bëjnë për të ndihmuar në parandalimin e rënies njohëse dhe çmenduri.

Reduktimi i faktorëve të rrezikut për çmenduri është një nga disa fusha të veprimit të përfshira në planin e veprimit global të OBSH për përgjigjen ndaj shëndetit publik ndaj demencës.

Fusha të tjera përfshijnë: forcimin e sistemeve të informacionit për demencë, diagnoza, trajtimi dhe kujdesi, mbështetjen e kujdestarëve të njerëzve me demencë, hulumtim dhe inovacion.

Të dhënat nga 21 vende, përfshirë Bangladeshin, Kiliun, Francën, Japoninë, Jordanin dhe Togo, tashmë janë përfshirë, me një total prej 80 shtetesh të angazhuar tani në ofrimin e të dhënave.

Krijimi i politikave dhe planeve kombëtare për demencën janë ndër rekomandimet kryesore të OBSH për vendet në përpjekjet e tyre për të menaxhuar këtë sfidë shëndetësore në rritje. Gjatë vitit 2018, OBSH u ofroi mbështetje vendeve të tilla si Bosnja dhe Hercegovina, Kroacia, Katari, Sllovenia dhe Sri Lanka për t’i ndihmuar ata të zhvillojnë një përgjigje gjithëpërfshirëse shëndetësore publike ndaj demencës.

Një element thelbësor i çdo plani kombëtar të demencës është mbështetja për kujdestarët e njerëzve me harresë, tha Dr Dévora Kestel, Drejtor i Departamentit të Shëndetit Mendor dhe “Kujdestarët e demencës janë shumë shpesh anëtarë të familjes të cilët kanë nevojë të bëjnë ndryshime të konsiderueshme në jetën e tyre familjare dhe profesionale për t’u kujdesur për të dashurit e tyre”