19:33 / E Enjte, 08 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Këto janë 12 mënyrat si të mbrohemi nga hajnat në shtëpi

 1. Vendosni një alarm

Një alarm i punës, i mirëmbajtur, i dukshëm e mban shtëpinë tuaj të sigurt nga ndërhyrjet e  mundshëme. Alarmet e monitoruara mbi këmbanat ofrojnë vetëm një pengesë shtesë pasi vjedhësit e dinë se dikush tjetër është i gatshëm të veprojë një alarm nëse është i shkaktuar.

 1. Dritat e sigurisë

Fitoni jashtë dritave të sigurisë në pjesën e përparme dhe të pasme të shtëpisë tuaj për të iu shmangur ndërhyrjës së mundëshme. Këto mund të jenë dritat e muzgut deri në agim, të cilat ndizen gjatë natës, ose, sensorë të lëvizjes që ndizen kur zbulohet lëvizja.

Ky i fundit shërben gjithashtu për qëllimin e dyfishtë të ndriçimit të rrugës kur ktheheni në shtëpi pas errësirës, ​​veçanërisht në dimër.

 

 1. Merrni disa drita të rreme

Sigurohuni që shtëpia juaj të duket e zënë kur jeni jashtë. Përdorni kohëmatësin ose dritën e zgjuar për të ndezur dritën kur nuk jeni në shtëpi dhe llini një radio ose  kërkoni që dikush të hyjë dhe të marrë postën tuaj gjatë pushimit.

 1. Pamje nga sytë

Mos lini pajisje të shtrenjta, bizhuteri dhe sende të tjera të çmuara atyy ku  shihen, qoftë në shtëpi, gjatë natës ose kur largoheni. Ky është një ftesë për një hajdut që të përpiqet të thyejë dhe të rrëshqasë zotërimet tuaja të çmuara.

 1. Ngarkesa

Përshtatni në mënyrë ideale bllokimin e dyerve dhe një zinxhir sigurie për të bërë hyrjen në pronën tuaj më të vështirë. Gjithmonë sigurohuni që plotësisht të mbyllni dhe të bllokoni dritaret dhe dyert çdo herë që largoheni nga shtëpia, edhe nëse jeni vetëm duke u larguar shpejt.

 1. Ku duhët ti mbani çelësat tuaj ?

Çelësat e shtëpisë dhe makinave duhet të mbahen gjithmonë larg syve, larg dritareve dhe dyerve dhe të mbahen në një dollap apo në sirtar, në mënyrë që vjedhësit potencialë të mos ‘peshojnë’ për çelësa nga dyert e hapura, kuti letre ose flapat e kafshëve.

 1. Mbajeni privatësinë në Facebook

Ushtroni kujdes të madh kur shpërndajnë informacione personale për veten, blerjet dhe vendndodhjen tuaj në mediat sociale.

Sigurohu që rregullisht të kontrollosh cilësimet e profilit tënd për të siguruar që të dhënat tuaja mbeten private dhe është në dispozicion vetëm për miqtë dhe njerëzit që i besoni.

 

 1. Merrni një stilolaps të vjedhjes

Përdorni një stilolaps të sigurisë për të shënuar gjërat me vlerë me kodin postar. Bojë mbi to është e padukshme për syrin e zhveshur, por, nëse gjërat e vlefshme janë të vjedhura, ka një shans më të mirë se ata do të mbulohen dhe do të kthehen tek ju.

 

 

 1. Pemët afër shtëpisë suaj

Mirëmbajtja e kopshtit gjithashtu mund të ndihmojë në largimin e ndërhyrës të mundshëm. Shkurre dhe pemë rreth pronës tuaj kështu që ju gjithmonë keni një pamje të qartë dhe se vjedhësve nuk kanë ku të fshehin.

Zvogëlimi i gjymtyrëve dhe degëve të pemëve gjithashtu parandalon vjedhësit që të jenë në gjendje të fitojnë akses në shtëpinë tuaj nëpërmjet dritareve të larta. Mos harroni të siguroheni gjithashtu që të bllokohet ndonjë mjet dhe shkallë që mund të përdoret për të hyrë në shtëpinë tuaj.

 

 1. Merrni disa zhavorr

Grykëderdhja ose shpella në shtigjet dhe rrugët mund të jetë një pengesë e madhe – jo vetëm që këto mirëmbajtje janë të ulëta, edhe ato janë të zhurmshme – pikërisht ajo që vjedhësit nuk duan.

 

 1. Instaloni CCTV

Konsideroni instalimin e një sistemi CCTV. Njerëzit nuk më pëlqen të mendojnë se mund të kapen në kamera kur deri në asnjë të mirë – por, sigurohuni që kamerat tuaja të vendosen në mënyrë të saktë në mënyrë që të mos keni pamje nga shtëpitë e njerëzve të tjerë.

Kjo mund të shtrihet edhe në dyert e derës së derës ose nga dyert e mençura dyfishe intercom – shumë vjedhës do të përpiqen të trokasin në derë për të përcaktuar nëse dikush është në të vërtetë në shtëpi para se të përpiqet të shpërthejë.

 

 1. Bëni hyrjen e shtëpisë të vështirë

Zgjedhja e portës dhe gardheve të forta, të mbyllshme dhe të larta do të ndalojë ndërhyrës që rrëshqasin në pjesën e prapme të shtëpisë tuaj.Trashja e montimit në majë të gardheve të kopshtit e bën më të vështirë për hajdutët e mundshëm që të rriten dhe të hyjnë në kopshte të pasme.