10:04 / E Hënë, 05 Shkurt 2018

Këto qeliza të trurit mund të shpjegojnë ankthin tuaj

Ankthi është i zakonshëm, por se si e afekton trurin, nuk është ende plotësisht e qartë.

Hulumtimi i ri ka zbuluar “qelizat e ankthit”, të cilat çojnë drejt një drejtimi të ri për hulumtimin e trajtimeve të reja.

Te njerëzit, ankthi shpesh shkaktohet pa nevojë.

Ankthi prodhon një ndjenjë të rritur të ndërgjegjësimit dhe gatishmërisë fiziologjike për të luftuar, gjë që është thelbësore për mbijetesë.

Për shumë njerëz, megjithatë, ankthi shkaktohet në situata të panevojshme ose edhe të padobishme, si një qendër e mbushur me njerëz ose kur flasim me një grup shokësh, transmeton Indeksonline.

Për këta njerëz ankthi bëhet problem. Në vend se një reagim i ndjeshëm ndaj një situate kërcënuese për jetën, ankthi bëhet i papërshtatshëm.

Çrregullimet e ankthit janë “sëmundja më e zakonshme mendore” në Shtetet e Bashkuara, duke ndikuar rreth 40 milionë të rritur.

Për shkak të kësaj prevalence të lartë, hulumtuesit po përpiqen të bëjnë zbulime se çfarë ndodh në tru. Është e rëndësishme të kuptojmë se cilat qarqe të trurit kontrollojnë përgjigjen e ankthit dhe çfarë shkon keq me ato qarqe në njerëzit me çrregullime ankthi./Indeksonline/

Temat: