10:54 / E Shtunë, 13 Prill 2019

Koha kur qëndrojmë në telefon ose kompjuter nuk ka më rëndësi?

Planet e qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për rregullimin e internetit dhe mediave sociale përmbanin një listë të gjatë të dëmeve në internet. Midis tyre ishte përdorimi i tepruar i ekranit nga adoleshentët, transmeton Indeksonline.

Këtë javë, një studim i Institutit të Internetit të Oksfordit sugjeroi se koha kur të rinjtë e përdorin telefonin ka pak efekt në  të mirëqenien mendore të tyre.

“Ne shikojmë në mirëqenien e përgjithshme”, na tregon një nga studiueset, Amy Orben. “Ne nuk gjejmë një lidhje mes përdorimit të ekranit digjital 30 minuta, një orë e dy orë para shtratit dhe një rënie në mirëqenien”.

Hulumtimi shqyrtoi të dhënat nga më shumë se 17,000 adoleshentë në Mbretërinë e Bashkuar, Irlandë dhe Shtetet e Bashkuara.

Orben na tregon se, ndryshe nga disa studime të tjera, puna e tyre nuk mbështetet vetëm në atë që njerëzit raportojnë për kohën e tyre të ekranit.

“Njerëzit janë vërtet të këqij në vlerësimin se sa përdorin telefonat dhe teknologjinë në jetën e tyre të përditshme”, shpjegon ajo

“Në të vërtetë kemi parë në hulumtimet e mëparshme se përputhja mes përdorimit të vetë-raportuar të telefonit dhe përdorimi i tyre aktual kur gjurmohet është absolutisht minimal”.

Kritikët kanë vënë në dukje se disa nga të dhënat e Oksfordit datojnë që nga viti 2011. Që atëherë, koha e ekranit të adoleshentëve dhe natyra e asaj që po shikojnë kanë ndryshuar.

Ka shumë dëshmi anekdotike se pa marrë parasysh se sa të rinj janë duke shikuar në ekranet, ata janë duke u përballur me materiale për çështje të tilla si anoreksia që mund të provojë dëmtimin e shëndetit të tyre mendor.

Hulumtuesit e Oksfordit janë të bindur se studimi i tyre është i fuqishëm në gjetjen e tij se çdo korrelacion midis kohës së ekranit dhe shëndetit mendor është shumë i vogël.

“Kjo në thelb nuk do të thotë se unë jam duke thënë se nuk mund të ketë një lloj teknologjie digjitale që është e dëmshme, ose është shumë e dobishme”, thotë zonja Orben. Por ajo thotë se nevojiten më shumë kërkime. /Indeksonline/