12:56 / E Shtunë, 13 Prill 2019

Konfirmohet, doktori holandez i fertilitetit është babai i 49 fëmijëve

Një mjek holandez i fertilitetit i akuzuar për përdorimin e spermatozoidit të tij për inseminimin e pacientëve pa pëlqimin e tyre, është konfirmuar si babai i 49 fëmijëve, transmeton Indeksonline.

Testet e ADN-së zbuluan se Jan Karbaat, i cili vdiq dy vjet më parë, la shtatëzënë nënat 49 fëmijëve në klinikën e tij në Bijdorp, pranë Roterdamit.

Rezultatet u konfirmuan të premten pasi gjykatësit lejuan lirimin e tyre.

Një nga fëmijët, me emrin Joey, tha se ai mund “përfundimisht të mbyllë kapitullin” pasi tani e dinte se Karbaat ishte babai i tij.

“Pas një kërkimi prej 11 vjetësh mund të vazhdoj jetën time, jam i kënaqur që më në fund kam qartësi,” tha ai për transmetuesin holandez NOS.

Tim Bueters, një avokat i cili përfaqësonte 49 fëmijët, tha se ishte i kënaqur me rezultatin e çështjes pas viteve të pasigurisë.

“Kjo do të thotë se ka qartësi përfundimtare për fëmijët që përputhen”, tha ai.

Karbaat u mor për herë të parë në gjykatë në vitin 2017 nga një grup fëmijësh donatorësh dhe prindërve të tyre mbi dyshimet që ata kishin lidhje.

a couple of people that are talking to each other: Some of the children involved in the case have waited years for the confirmation.

Një nga rastet përfshinte një fëmijë dhurues i cili fizikisht i ngjante mjekut.

Gjykatësit vendosën në 2017 se testet e ADN-së mund të kryheshin por thanë se rezultatet duhet të mbyllen në pritje të rezultateve të rasteve të mëtejshme gjyqësore.

Në shkurt të këtij viti, Gjykata e Qarkut në Roterdam vendosi që rezultatet e testeve të mund të zbuloheshin më në fund.

Ata vërtetojnë dyshimet serioze se Karbaat përdori spermën e tij në klinikë, thotë një deklaratë në faqen e internetit të firmës ligjore Rex Advocate.

Karbaat e quajti veten “një pionier në fushën e fekondimit”. /Indeksonline/