12:26 / E Diele, 11 Shtator 2022 / MSH

Krijohet aplikacioni që zbulon përmes zërit nëse je i infektuar me Covid-19

Një aplikacion i ri celular holandez mund të zbulojë me saktësi, falë ndihmës së inteligjencës artificiale të integruar, infeksimin me koronavirus në zërin e një personi. Aplikacioni “i zgjuar” është edhe më i saktë, sipas krijuesve të tij, sesa testet e shpejta të antigjenit, dhe gjithashtu është i lirë, i shpejtë dhe i lehtë për t’u përdorur, që do të thotë se mund të përdoret veçanërisht në rajone dhe vende ku qasja është e vështirë. kostot e testeve molekulare.

Studiuesit e Institutit për Shkencën e të Dhënave të Universitetit të Mastrihtit, të udhëhequr nga Wafaa Alibawi dhe profesori i pulmonologjisë Sami Simmons, e bënë njoftimin në konferencën ndërkombëtare të Shoqatës Evropiane të Pulmonologjisë në Barcelonë. Ata raportuan se aplikacioni ka një saktësi prej 89% (ndjeshmëri) në diagnostikimin e saktë të një rasti pozitiv Covid-19 me zë (kundrejt rreth 56% të një testi të shpejtë) dhe 83% në diagnostikimin e saktë të një rasti negativ (specifitet), ndërkohë që është qartësisht më mirë se testet e “shpejta” në rastet e personave asimptomatikë.

“Me aplikacionin tonë inteligjent ne do të humbnim vetëm 11 nga 100 raste të Covid-19, të cilat më pas do të përhapnin infeksionin, ndërsa testi i rrjedhës së shpejtë anësore do të humbiste 44 nga 100,” tha Alibawi.

“Rezultatet tona shumë inkurajuese tregojnë se regjistrimet e thjeshta të zërit dhe analizat e tyre me algoritme të inteligjencës artificiale mund të arrijnë saktësi të lartë në zbulimin e pacientëve me infeksion Covid-19. “Teste” të tilla mund të bëhen pa kosto dhe janë të thjeshta për interpretimin e tyre. Ato lejojnë kontrollin në distancë dhe japin një rezultat në më pak se një minutë. Ato, për shembull, mund të përdoren në pikat hyrëse të grumbullimeve të mëdha, duke mundësuar kontroll të shpejtë masiv të popullsisë”, shtoi ai.