12:39 / E Martë, 24 Prill 2018 / indeksADMonline

Kurti nA� SarajevA� flet pA�r rrA�zimin e QeverisA�: VA�shtirA� e kemi ta bA�jmA� shumicA�n

NA� njA� intervistA� pA�r TV1 nA� SarajevA�, Albin Kurti ka folur pA�r problemet nA� rajon, pA�r tA� cilat fajA�son SerbinA�, pa pA�rjashtuar edhe liderA�t e shteteve tjera, ndA�rsa A�shtA� ndalur pA�r tA� komentuar edhe QeverinA� Haradinaj.

PA�r arrestimin e Marko Gjuriqit, Kurti ka thA�nA� se ky arrestim A�shtA� bA�rA� me dhjetA� vjet vonesA� si dhe me tA� qeveria kosovare dhuroi spektakA�l pA�r ta��u dukur mA� patriotike. Sa i pA�rket vrasjes sA� liderit serb Oliver Ivanoviq, Kurti ka deklaruar se kjo vrasje A�shtA� kryer nga a�?strukturat paralele nA� KosovA�, qA� financohen nga Serbiaa�?.

Kurti po ashtu ka thA�nA� se pret qA� qeveria Haradinaj tA� mos ketA� jetA�gjatA�si. Ka thA�nA� se Kosova nuk A�shtA� dashur tA� lejojA� qA� qeveria tA� varet nga Lista Serbe. PA�r kryeministrin Ramush Haradinaj, ka deklaruar se a�?ka pritur qA� tA� jetA� mA� ndryshe, por qA� prej se A�shtA� ulur nA� kolltukun e kryeministrit, vazhdon me koncesionet ndaj SerbisA� dhe me privatizimet neoliberale, sikur Mustafa, ThaA�i e pararendA�sit tjerA�a�?.

Kryetari i VV-sA� ka folur edhe pA�r dialogun KosovA� a�� Serbi. Sipas tij, Beogradi po ngutet tA� bA�jA� zgjidhje pA�r KosovA�n sa mA� shpejtA� sepse a�?presidenti i KosovA�s, ThaA�i, A�shtA� shumA� i dobA�t, meqA� po frikA�sohet nga Gjykata Specialea�?.

Intervista e plotA�:

Gazetari: TA� nderuar shikues, me ne A�shtA� zotA�ri Albin Kurti, kryetar i LA�vizjes VETA�VENDOSJE!. MirA�mbrA�ma dhe mirA� se erdhA�t!

Kurti : MirA�mbrA�ma!

Gazetari: Atmosfera politike nA� rajon po duket pak a shumA� si diA�ka nxehtA�/ftohtA�. DitA�ve tA� fundit kemi ngritje tA� sA�rishme tA� tensioneve nA� mes tA� KroacisA� dhe SerbisA�, nA� mes SerbisA� dhe Bosnje e HercegovinA�s. NdA�rkohA� qA� kriza midis KosovA�s dhe SerbisA� A�shtA� thuajse e pA�rditshme. A A�shtA� kjo nA� njA�farA� mA�nyre taktikA� e liderA�ve politikA� nA� rajon? Deri kur kA�shtu ?

Kurti: NA� njA�rA�n anA�, mendoj se keni tA� drejtA�, nA� kuptimin se autokratA�t nA� rajon po ndihmohen nA� mes veti, duke krijuar tensione politike, qA� njerA�zit tA� mos mund tA� fokusohen drejt zhvillimit socio-ekonomik dhe si ta shporrin kA�tA� mjerim social dhe mungesA� tA� zhvillimit. NA� anA�n tjetA�r, mendoj se problemi kryesor i Ballkanit PerA�ndimor A�shtA� Serbia. Serbia po e imiton RusinA�, si njA� oktapod i vogA�l me tentakulat e saj gjithandej nA� rajon. NA� Bosnje, ajo e ka RepublikA�n Serbe, nA� Mal tA� Zi i ka partitA� e veta tA� cilat nuk e njohin pavarA�sinA� e Malit tA� zi dhe hyrjen e tij nA� NATO. NA� KosovA�, ajo ka strukturat e veta paralele dhe kontrollin nA� pjesA�n veriore tA� saj, ndA�rkohA� qA� e ka nA� grusht edhe opozitA�n nA� Maqedoni. NgjashA�m me FederatA�n Ruse, e cila i ka tentakulat e saj nA� formA� tA� parashteteve satelite nA� vendet e saj fqinje, qA� nga Bjellorusia e Donbasi dhe gjithandej deri nA� OsetinA� jugore e nA� Abkazi.

Mendoj se ata (Serbia) po duan tA� imponohen si stabilizues kryesor tA� rajonit duke pasur fuqinA� mA� tA� madhe destabilizuese. Ne i njohim gjitha kA�to veprime qA� janA� shumA� tA� tejdukshme. MirA�po ne duhet tA� punojmA� shumA�, qA� ta��ia sqarojmA� kA�tA� edhe faktorA�ve ndA�rkombA�tarA�, por edhe pA�r bashkA�rendim tA� ndA�rsjellA� midis nesh, pA�r tA� mos lejuar qA� Serbia ta krijojA� pA�r shembull edhe nA� KosovA� njA� republikA� tA� vogA�l serbe tA� cilA�n e dA�shiron jo vetA�m nA� veriun e KosovA�s.

Mendoj se ka mundA�si dhe ka nevojA�, si tA� them, pA�r njA� aleancA� ballkanike midis boshnjakA�ve, shqiptarA�ve, pse jo edhe malazezA�ve, maqedonasve dhe kroatA�ve, meqA� jo vetA�m nA� shekullin XX, por edhe nA� shekullin XXI Serbia edhe mA� tej A�shtA� problemi kryesor i Ballkanit.

Gazetari: SA� fundi, arrestimi i Marko Gjuriqit nA� MitrovicA� ka shkaktuar tensione mA� tA� theksuara midis PrishtinA�s dhe Beogradit. Sipas jush, zotA�ri Kurti, kush A�shtA� pA�rgjegjA�s pA�r kA�tA�? Beogradi zyrtar, Prishtina zyrtare apo tA� dyja sA� bashku?

Kurti: PA�rgjegjA�sia e PrishtinA�s A�shtA� se ky arrestim ka ndodhur me dhjetA� vite vonesA�. Marko Gjuriqi ka hyrA� nA� KosovA� sa herA� qA� ka dashur, mirA�po qeveria jonA� vendosi mA� nA� fund ta arrestojA�. Por, ai u burgos vetA�m pA�r shkak se nuk kishte leje pA�r tA� hyrA� nA� KosovA�, ndA�rkohA� qA� problemi pA�rkon me atA� se ai nA� tA� vA�rtetA� e ka shkelur integritetin dhe sovranitetin territorial tA� shtetit tonA�. Por, ai A�shtA� mbajtur nA� arrest vetA�m pesA� minuta nA� stacionin policor dhe A�shtA� dA�buar nA� Serbi, pa shqiptimin e asnjA� dA�nimi gjyqA�sor. MirA�po, unA� mendoj po ashtu se Qeveria e KosovA�s ka bA�rA� edhe spektakA�l prej kA�saj, pA�r ta��u dukur paksa mA� patriotike, pikA�risht nA� kohA�n kur ajo po i bA�n koncesione VuA�iqit, nA� vend se tA� ushtrojnA� pushtet pA�r tA� mirA�n e shtetit dhe pA�r sundimin e ligjit.

Gazetari: Para arrestimit tA� Gjuriqit, atmosfera u tensionua shumA� nga vrasja e Oliver Ivanoviqit. A ka ndonjA� paralajmA�rim nA�se do tA� zbulohen kryerA�sit e kA�saj vepre?

Kurti: KanA� kaluar mA� shumA� se tre muaj dhe askush nuk A�shtA� akuzuar ende. PA�r herA� tA� parA� nA� historinA� shumA� tA� gjatA� tA� marrA�dhA�nieve shqiptaro-serbe, asnjA� serb nuk po fajA�son shqiptarA�t pA�r vrasjen e njA� politikani serb nA� KosovA�. A�shtA� e qartA� se ai ishte armik i VuA�iqit. Mendoj se Oliver Ivanoviqi ishte edhe kriminel lufte. Ai ishte dA�nuar me nA�ntA� vjet burg pA�r kA�tA� arsye nga ana e gjyqtarA�ve ndA�rkombA�tarA� tA� Euleksit nA� KosovA�. MirA�po, ai ka qenA� njA� kriminel i atillA� qA� me gjasA� ishte penduar pA�r tA� bA�mat e tij dhe mbase kishte pranuar tA� bA�hej dA�shmitar pA�r ta��i dA�shmuar krimet serbe tA� kryera nA� KosovA� gjatA� periudhA�s sA� luftA�s. Kjo i pengon VuA�iqit. Me tA� vA�rtetA� A�shtA� pA�r ta��u habitur se si askush nuk A�shtA� arrestuar deri tani, kur dihet se veriu i MitrovicA�s A�shtA� mA� i kontrolluar nga Serbia se madje vet Beogradi. Aty ka gjithkund kamera, por po duket sikur askush nuk ka parA� gjA� dhe sikur nuk A�shtA� xhiruar asgjA�. Kjo ishte njA� vrasje profesionale, nuk A�shtA� bA�rA� nga inati i ndonjA� individi. Vrasja A�shtA� kryer me gjakA�ftohA�si dhe me paramendim nga ana e ndonjA� organizate. Mendoj se kjo organizatA� janA� strukturat paralele nA� KosovA�, tA� cilat financohen nga buxheti i RepublikA�s sA� SerbisA� dhe qA� marrin urdhra nga Beogradi.

Gazetari: Me gjithA� kA�to marrA�dhA�nie tA� kA�qija, serbA�t e KosovA�s janA� pjesA� e shumicA�s qA� ka formuar qeverinA� e drejtuar nga Ramush Haradinaj. A�farA� flet kjo nA� tA� vA�rtetA�?

Kurti: Ata nuk janA� as brenda qeverisA� dhe as jashtA� saj. PA�r momentin e kemi njA� qeveri tA� pakicA�s nA� KosovA� e cila ka vetA�m 52 deputetA� nga gjithsej 120. Pakica serbe nA� KosovA� qA� pA�rbA�n pA�rafA�rsisht 6% tA� popullsisA� sA� KosovA�s nuk e ka partinA� e vet politike, meqA� Lista serbe nA� KosovA� A�shtA� parti e formuar nga ana e Beogradit. Kjo parti A�shtA� mA� shumA� ambasadA� politike e Beogradit nA� KosovA�, se parti politike qA� pA�rfaqA�son serbA�t e KosovA�s. PA�r kA�tA� arsye, mendoj se Qeveria e KosovA�s nuk A�shtA� dashur tA� ishte kaq e varur nga Lista serbe. Nuk mendoj se kjo qeveri do tA� ketA� jetA�gjatA�si. Kemi pritur qA� zotA�ri Haradinaj do tA� ishte mA� ndryshe, mirA�po qA� prej se A�shtA� ulur nA� kolltukun e kryeministrit, ai vazhdon me koncesionet ndaj SerbisA� dhe me privatizimet neoliberale, pikA�risht sikurse vepruan Mustafa, ThaA�i dhe pararendA�sit e tjerA�.

Gazetari: A do tA� bjen kjo qeveri dhe a do tA� ketA� zgjedhje tA� reja?

Kurti: Paradoksi A�shtA� se kjo qeveri nuk mund tA� bie sepse ajo tanimA� ka rA�nA�. Nuk e ka as shumicA�n e thjesht. Por nga ana tjetA�r A�shtA� e vA�shtirA� ta bA�jmA� shumicA�n tonA� opozitare qA� do tA� shkaktonte zgjedhje tA� reja. MegjithatA�, po shkojnA� nA� kA�tA� drejtim.

Gazetari: Serbia pA�r muaj tA� tA�rA� A�shtA� duke paralajmA�ruar zgjidhjen pA�rfundimtare tA� A�A�shtjes sA� KosovA�s. A�farA� prisni se do tA� pranojA� Beogradi dhe nA� kA�tA� kontekst, A�ka do tA� ishte zgjidhje e pA�rshtatshme pA�r tA� dyja palA�t?

Kurti: Beogradit po i ngutet qA� sa mA� parA� ta bA�jA� zgjidhjen pA�r KosovA�n pA�r shkak se presidenti i KosovA�s ThaA�i A�shtA� shumA� i dobA�t, meqA� ai i frikA�sohet shumA� GjykatA�s Speciale. NdA�rkohA�, nga ana tjetA�r, VuA�iqi dA�shiron ta jetA�sojA� kA�tA� zgjidhje para se Kosova ta formojA� ushtrinA� e saj. Me rastin e vizitA�s sA� tij nA� KosovA�, zyrtari i lartA� i Departamentit tA� Shtetit Amerikan A�ess Mitchell tha se Kosova duhet ta ketA� ushtrinA� e saj. Prandaj VuA�iqi ngutet ta bA�jA� kA�tA� zgjidhje para formimit tA� ushtrisA�. Arsyeja e tretA� pse ai po ngutet pA�rkon me faktin se Serbia nuk do tA� mund tA� hyjA� nA� Bashkimin Europian pa njohjen e pavarA�sisA� sA� KosovA�s dhe ajo dA�shiron ta ketA� njA� zgjidhje tA� mesme, zgjidhje kompromisi, me tA� cilA�n VuA�iqi do tA� shkonte nA� Bruksel ku do tA� thoshte atje se Serbia mund tA� ec drejt anA�tarA�simit nA� Bashkimin Europian pa njohjen e KosovA�s. Mendoj se nuk do ta lejojmA� njA� gjA� tA� tillA�, sepse populli i KosovA�s, opozita nA� KosovA�, pavarA�sisht gatishmA�risA� sA� presidentit tonA� pA�r ta��i bA�rA� lA�shime z.VuA�iq, nuk do tA� lejojmA� qA� kjo tA� ndodhA�, meqA� e kemi pA�rvojA�n e BosnjA�s dhe nuk mund tA� lejojmA� qA� ajo tA� pA�rsA�ritet edhe me KosovA�n, qA� tA� bA�het njA� shtet i dA�shtuar, ku mbijetesa trajtohet si sukses.

Gazetari: ZotA�ri Kurti, si i vlerA�soni marrA�dhA�niet nA� mes KosovA�s dhe Bosnje e HercegovinA�s?

Kurti: DA�shira ime A�shtA� qA� Prishtina dhe Sarajeva tA� bashkA�punojnA� sa mA� shumA�. Mendoj se gjatA� ish-JugosllavisA�, ne shqiptarA�t kemi vuajtur mA� shumA� se ju nA� paqe, por ju keni vuajtur mA� shumA� se ne gjatA� luftA�s. ShqiptarA�t dhe boshnjakA�t janA� dy popujt qA� kanA� vuajtur mA� sA� shumti. Gjithashtu ne nuk kemi probleme me SarajevA�n, sikur qA� as Sarajeva nuk ka probleme me PrishtinA�n, mirA�po edhe Prishtina edhe Sarajeva kanA� probleme me Beogradin. UnA� jam i vetA�dijshA�m se Bosnja dhe Hercegovina nuk e njeh pavarA�sinA� e KosovA�s pA�r shkak tA� RepublikA�s Serbe qA� po abuzon me veton e saj. Prandaj, problemi rreth njohjes sA� pavarA�sisA� sA� KosovA�s A�shtA� edhe problem i BosnjA�s dhe HercegovinA�s si i tillA�. MirA�po, ne patjetA�r duhet tA� gjejmA� zgjidhje tA� ndryshme, duke u bashkA�renduar sa mA� shumA�, nA� relacionin SarajevA�- PrishtinA�, por edhe TiranA�. NgaqA� mendoj se po ballafaqohemi me probleme tA� ngjashme dhe pavarA�sisht vetos sA� RepublikA�s Serbe, ne patjetA�r duhet tA� sigurojmA� kanale tA� tjera pA�r tA� bashkA�punuar sa mA� shumA�, si nA� kuptimin politik, ashtu edhe nA� atA� ekonomik.

Gazetari: Po, gjithsesi nA� kuptimin ekonomik. ZotA�ri Kurti, ju faleminderit qA� keni ndarA� kohA�n pA�r tA� qenA� mysafir yni.

Kurti: Ju falemnderit edhe juve pA�r kA�tA� mundA�si.