14:04 / E Martë, 22 Shtator 2020

Kush duhet të testohet në Itali?

Italia nuk ka një kërkesë për testimin për të gjithë udhëtarët – kështu që hyrja në vend nuk kërkon automatikisht një shtupë hunde.

Në vend të kësaj, rregullat bazohen në atë vend nga po arrini, si dhe të gjitha kufizimet e tjera mbi atë se kush mund të hyjë në Itali në radhë të parë dhe nëse ata duhet të bëjnë karantinë, shkruan The Local.

Udhëtimet e pakufizuara në Itali aktualisht lejohen nga të gjitha vendet brenda BE-së dhe zonës Shengen – përfshirë nga Mbretëria e Bashkuar.

Sidoqoftë, të gjithë udhëtarët që vijnë nga vendet e mëposhtme evropiane duhet t’i nënshtrohen testimit kur udhëtojnë në Itali:

Spanja

Greqia

Kroacia

Malta

Franca (Parisi dhe rajone të tjera vlerësohet të jenë në rrezik të lartë)

Ministri i Shëndetësisë, Roberto Speranza të hënën urdhëroi testimin e detyrueshëm për njerëzit që mbërrinin në Itali “nga Parisi ose pjesë të tjera të Francës me qarkullim të konsiderueshëm” të koronavirusit, përcjell tutje albinfo.ch.

Shtatë rajonet franceze që kanë hyrë në masat e reja janë: Île-de-France, që përfshin kryeqytetin Paris, Auvergne-Rhône Alpes në Francën qendrore, ishullin e Korsikës, Hauts-de-France në veri, Nouvelle-Acquitaine dhe Occitanie në perëndim dhe jug perëndim, dhe Provence-Alpes-C’ôte d’Azur në jug-lindje, e cila kufizohet me Italinë.

Që nga gushti, është e detyrueshme të testoheni nëse po udhëtoni në Itali nga Spanja, Greqia, Kroacia ose Malta.

Ky rregull mbetet në fuqi të paktën deri më 7 tetor.

Udhëtarët ose mund të testohen para udhëtimit të tyre – të dy molekulat (PCR) dhe testet e shpejta të antigjenit pranohen, për sa kohë që ato kryhen jo më shumë se 72 orë para udhëtimit tuaj – ose brenda 48 orëve nga mbërritja.

Me kusht që testi juaj të kthehet negativ, nuk do të duhet të bëni karantinë kur të hyni në Itali nga një prej këtyre katër vendeve (megjithëse mund të varet në cilin rajon do të shkoni: disa rajone kanë rregulla të ndryshme karantine dhe testimi, prandaj sigurohuni që të kontrolloni së pari me autoritetet lokale), përcjell tutje albinfo.ch.

Kushdo që rezulton pozitiv, përfshirë rastet asimptomatike, duhet të raportojë tek autoritetet lokale shëndetësore.

Si testoheni pas mbërritjes?

Mënyra më e lehtë për tu testuar është në aeroport, port ose stacion ku mbërrini: disa nga nyjet kryesore tranzite të Italisë, përfshirë aeroportet Fiumicino dhe Ciampino në Romë, aeroportet Malpensa dhe Linate në Milano, aeroportin Marco Polo në Venecia, portet e Civitavecchia dhe Livorno si dhe stacioni i trenit Santa Maria Novella në Firence, kanë ngritur pajisje të shpejta testimi për pasagjerët.

Procedura ndryshon në varësi të vendit ku mbërrini: në shumicën e rasteve është pa pagesë, por mund të jetë e kufizuar në pasagjerët që vijnë nga Spanja, Greqia, Kroacia ose Malta, ose kërkojnë regjistrim paraprakisht.