16:34 / E Shtunë, 17 Nëntor 2018 / indeksADMonline

Ky është mozaiku më i madh në botë, i bërë nga fëmijët

I përbërë nga më shumë se 100,000 shkrime, në të cilat fëmijët dhe adoleshentët nga e gjithë bota shkruan mesazhe dhe premtime për klimën, kartolina më e madhe e të gjitha kohërave u vendos në majën Jungfraujoch, për të vendosur një rekord të ri të Ginisit dhe ka tërhequr vëmendjen ndaj ndryshimeve klimatike, shkruajnë mediat zvicerane.

Raporti i fundit i Grupit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) tregon se ende është e mundur, në disa kushte, të kufizohet ngroha globale në + 1.5 ° C. Ky prag do të kufizonte efektet negative në një nivel të pranueshëm.

Fëmijët dhe të rinjtë luajnë një rol kyç në arritjen e këtij qëllimi: Nga njëra anë, si anëtarë të një brezi që do të përjetojnë më shumë efektet e ndryshimeve klimatike, nga ana tjetër si një forcë lëvizëse për veprim klimatik. Prandaj, Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (DEZA) ka vendosur të mbështesë mobilizimin global të fëmijëve dhe adoleshentëve kundër ndryshimeve klimatike.

Rekordi më i ri i Ginisit u vendos në akullnajën Aletsch, në më shumë se 3.400 metra mbi nivelin e detit. Ky vend u zgjodh për të tërhequr vëmendjen, për faktin se rajonet e larta malore dhe akullnajat e tyre janë më të prekura nga ngrohja globale. Shumë akullnaja do të shkrihen shpejt dhe do të zhduken plotësisht në të ardhmen e afërt. I njëjti fenomen është vërejtur kudo në botë. Veçanërisht Zvicra, e cila është shtëpia me numër më të madh akullnajash, preket nga ky fenomen.

Operacioni i organizuar në Jungfraujoch thekson angazhimin e të rinjve, mesazhet dhe premtimet për klimën e të cilëve janë bashkuar për të hartuar kartolinën më të madhe të të gjitha kohërave. Në këtë mozaik gjigant prej rreth 2500 m2, janë të dukshme dy mesazhe: STOP GLOBAL ËARMING # 1.5 ° C dhe ËE ARE THE FUTURE GIVE US A CHANCE.

Më shumë se 80 për qind e kartolinave vijnë nga vendet partnere të DEZA, ku veprimi ka gjeneruar interes të madh mes shkollave dhe zyrtarëve të arsimit. Në shumë vende partnere të bashkëpunimit zviceran për zhvillim, efektet e ndryshimeve klimatike tashmë janë të ndjeshme, duke bërë që zbatimi i masave të përshtatjes të jetë urgjente.

Ndërhyrja globale e klimës vë aktorët e zhvillimit përballë sfidave të reja. Duke peshuar gjithnjë e më shumë në zhvillim, ajo shkon aq larg sa të rrezikojë sukseset e arritura deri tani. Vendet në zhvillim dhe grupet e pafavorizuara të popullsisë janë me siguri më të prekura nga efektet e ndryshimeve klimatike, njofton Albinfo.ch. Në të njëjtën kohë, megjithatë, kontributi i vendeve në zhvillim në emetimet e gazrave vazhdon të rritet. Në këtë kontekst, mbrojtja e klimës dhe menaxhimi i ndryshimeve klimatike në kontekstin e bashkëpunimit zhvillimor janë të një rëndësie në rritje.

Pas miratimit të rekordit të ri të Ginisit, një kartolinë gjigante mozaik u shtyp për të transmetuar mesazhe nga të rinjtë në mbarë botën. Kopjet do të dërgohen nga zyra më e lartë e postës në Evropë, e vendosur në Jungfraujoch, për pjesëmarrësit e konferencës së ardhshme klimatike që do të mbahet në Poloni, në dhjetor 2018.

Realizimi i mozaikut, rezultat i një iniciative të përbashkët me projektin ËAVE (Ëorld Advanced Vehicle Expedition) dhe partnerë të tjerë, nuk ka ndikim në klimën. Të gjitha emetimet e prodhuara të dioksid karbonit do të kompensohen dyfish.