16:23 / E Martë, 15 Tetor 2019

Ky vakt i ushqimit është thelbësor për shëndetin e fëmijës

Japonia është një vend i zhvilluar me rezultate të shkëlqyera në shëndetin dhe ushqimin e fëmijëve, dhe sekreti i suksesit është në drekën e shkollës, sipas një raporti të lëshuar sot nga Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët (UNICEF).

Sipas UNICEF, Japonia është një vend kryesor për shëndetin e fëmijëve, me shkallë të ulët të vdekshmërisë, mbipesha të ulëta dhe shumë pak fëmijë nënpeshë.

Ekspertët thonë se ka disa faktorë në lojë – vëmendja që japonezët i kushtojnë shëndetit, kontrolle të rregullta mjekësore për fëmijët, por veçanërisht drekë shkollore.

Menyja e drekës shkollore vendoset nga ushqyesit dhe vakti shërbehet në të gjitha shkollat fillore dhe shumicën e shkollave të mesme në Japoni, shpjegon Mitsuhiko Hara, pediatër dhe profesor në Universitetin e Tokios.

Dreka në shkollë është e detyrueshme dhe studentëve nuk u lejohet të sjellin një meze të lehtë.

Shumica e këtyre vakteve nuk janë falas, por ato subvencionohen në mënyrë të konsiderueshme. Zyrtarët në Ministrinë e Shëndetësisë së Japonisë shpjegojnë se dreka e shkollës kompenson të gjithë elementët ushqyes që mungojnë në dietën e fëmijëve në shtëpi.

Këto ushqime janë gjithashtu domethënëse në edukimin e fëmijëve, pasi ata informohen çdo ditë përmes njoftimeve shkollore se çfarë kanë ata për drekën dhe pse është e mirë për ta. Në shkollat fillore, nxënësit duhet të klasifikojnë atë që hanë në kategori të ndryshme, duke mësuar të bëjnë dallimin midis llojeve të ushqimit.

Praktika e drekës së detyrueshme në Japoni ka ekzistuar që nga viti 1889, kur shteti u shpërndante topa me oriz dhe peshq fëmijëve të familjeve të varfra në veri të prefekturës Yamagata.

Programi u përhap më vonë në të gjithë Japoninë, veçanërisht pas Luftës së Dytë Botërore. Së bashku me zakonet e mira të ngrënies dhe vetëdijen për rëndësinë e ushqimeve të shëndetshme, ekspertët theksojnë gjithashtu se Japonia është një nga vendet e pakta që i kushton vëmendje të madhe stinëve, d.m.th., për të konsumuar ushqime në një sezon të caktuar.

Japonia ka një nga nivelet më të ulët të vdekshmërisë foshnjore, dhe numri i fëmijëve me mbipeshë midis moshës 5 dhe 19-vjeç është 14.42 për qind, që është dukshëm më pak se në shumicën e vendeve të tjera të zhvilluara. Sipas këtij kriteri, Shtetet e Bashkuara kryesojnë listën e UNICEF me 41.86 për qind, derisa  Italia ka një normë prej 36.87 për qind dhe Franca 30.09 për qind.

Një rritje e numrit të fëmijëve me mbipeshë është një fenomen që prek edhe Japoninë, më shpesh në mesin e familjeve të varfra, të cilët, në përpjekje për të ulur kostot e ngrënies, u shërbejnë fëmijëve me më shumë karbohidrate dhe më pak proteina.