15:39 / E Diele, 22 Prill 2018 / indeksADMonline

Ligji pA�r gjuhA�t vazhdon tA� mbetet peng i Ivanoviqit

NjA� muaj e gjysmA� nga miratimi i tretA� i ligjit pA�r pA�rdorimin e gjuhA�ve, presidenti i MaqedonisA�, Gjorge Ivanov nuk ka ndA�rmend tA� firmosA� tA� njA�jtin.

Ai mbron qA�ndrimin se ligji A�shtA� antikushtetues. Nga ana tjetA�r juristi Naser Zyberi thotA� se nA� kA�tA� rast vet presidenti Ivanov po shkel kushtetutA�n. Ziberi thotA� ekzistojnA� disa mA�nyra pA�r shpalljen e ligjit nA� GazetA�n Zyrtare.

a�?Por kA�tA� mendim duhet ta jep Komisioni Juridiko-ligjvA�nA�s nA� Parlamentin e MaqedonisA� sepse vetA�m ai A�shtA� kompetent qA� nA� kA�tA� rast tA� bA�j interpretimin e dispozitave ligjore. NA� tA� kundA�rtA�n do tA� duhet qA� tA� pritet qA� tA� bien dakord apo tA� pajtohen qA� presidenti ta nA�nshkruaj ose tA� priten zgjedhjet e ardhshme, qA� tA� zgjidhet njA� person tjetA�r i cili do ta bA�j nA�nshrkimin. Situata krejt e palakmueshme do tA� ishte edhe njA�herA� qA� Qeveria tA� propozoj qA� nga fillimi ligjin, qA� Parlamenti mA� pas ta miratoja�?, deklaroiA� Naser Ziberi, analist.

Kreu i ligjvA�nA�sit, Talat Xhaferi thotA� se kompetencat e Kuvendit nuk mund ta��i cenojA� asnjA� institucion tjetA�r dhe se pret qA� sA� shpejti ligji tA� hyjA� nA� fuqi. Xhaferi thotA� se publikimi i ligjit nA� GazetA�n ZyrtareA� nuk do tA� presA� presidentin e ri.

a�?Jo, jo, nuk mundet tA� mbetet pA�r zgjedhjet e ardhshme. Gjithsesi se ka procedurA� tA� caktuar, pA�r tA� cilA�n duhet tA� kemi komunikim edhe me faktorin ndA�rkombA�tar, tA� cilA�t duhet tA� jenA� tA� informuar. Mendoj se pA�r njA� kohA� tA� shkurtA�r do tA� ketA� zgjidhje definitivea�?, tha Talat Xhaferi, kryetar i Kuvendit.

Pas refuzimit pA�r herA� tA� parA� tA� presidentit pA�r tA� dekretuar ligjin, i njA�jti u kthye nA� Kuvend ndA�rsa pA�r tA� opozta kishte parashtruar mbi 35 mijA� amendamente.

MA� 14 mars nA� njA� atmosferA� tA� tensionuar mes deputetA�ve tA� VMRO-DPMNE-sA� konkretisht ish kryeministrit Gruevski dhe kryeparlamentarit Talat Xhaferi, Ligji pA�r pA�rdorimin e gjuhA�ve u miratua pA�r sA� treti herA� me 64 vota a�?PA�ra�?, asnjA� a�?KundA�ra�? dhe asnjA� tA� a�?PA�rmbajtura�?.