07:12 / E Mërkurë, 25 Prill 2018 / indeksADMonline

LopA�t e sA� ardhmes do tA� jenA� tA� lidhura nA� internet

PA�rdorimi i teknologjisA� sA� zgjuar nuk ka kufij dhe mund tA� pA�rdoret veA�anA�risht nA� bujqA�si.

NjA� kompani holandeze ka sjellA� afA�r dy teknologji, sensorA� tA� lA�vizjes dhe inteligjencA�s artificiale pA�r stallat e lopA�ve.

Kompania Connecterra sistemin IDA, njA� asistent i zgjuar pA�r qumA�shtarA�t, pas testimit nA� EvropA�, e ka sjellA� edhe nA� SHBA, ku vitin e kaluar filloi pA�rdorimin komercial.

Teknologjia IDA pA�rdor njA� pajisje me sensorA� tA� lA�vizjes tA� vendosur nA� lopA� rreth qafA�s. KA�shtu, lA�vizjet e saj regjistrohen dhe transmetohen nA� njA� program tA� iniciuar nga inteligjenca artificiale. Sensori nA� kA�tA� mA�nyrA� mundA�son transferimin e tA� dhA�nave dhe zbulimin e sjelljes sA� lopA�s, siA� A�shtA� pA�rtypja, ecja, ushqimi etj.

Treguesit informojnA� fermerA�t pA�r sjelljen e lopA�ve dhe mund tA� pA�rcaktojnA� saktA�sisht gjendjen e shA�ndetit tA� kafshA�ve, tA� cilat mund tA� jenA� promovuar nga fermeri.

Ky lloj kontrolli iu mundA�son fermerA�ve tA� identifikojA� gjendjen e kafshA�ve dhe rrit produktivitetin e punA�s deri nA� 10 pA�r qind, gjA� qA� gjithashtu iu lejon atyre tA� fitojA� mA� shumA� para.

Temat: