08:57 / E Shtunë, 30 Korrik 2022 / MSH

Makina “valixhe”, koncepti i pazakontë me një vend që kursen hapësirë

Lars Riemann ka projektuar një makinë autonome jashtëzakonisht të vogël që do t’i japë fund bllokimeve të trafikut. I quajtur Snap Up, koncepti u projektua për zona urbane me popullsi të dendur me shumë ndërtesa të larta. Koncepti u prezantua në konkursin global Future Mobility.

Projektuesi solli idenë e një automjeti jashtëzakonisht të hollë, i cili mund të “parkohet” qoftë në pozicione vertikale në rrugë apo edhe në murin anësor të një ndërtese të madhe, për të kursyer hapësirë. Mjeti është ndërtuar për udhëtime me shpejtësi të ulët brenda qytetit për pasagjerë të vetëm.

Lars Riemann envisions autonomous single-seater vehicles

Megjithatë, ai mund të lidhet me shërbime të ndryshme të transportit publik, si një tren ose me aeroplanët e së ardhmes. Zinxhiri prej gome mundëson që automjeti të përdoret për terrene të ndryshme si për shembull në bar. Lars Riemann shpjegon për krijimin e tij:

“Ndërsa një makinë kalon 95% të jetës së saj e parkuar, kjo do të thotë se ajo zë rreth 12 metra katrorë hapësirë. Dhe rryma masive e urbanizimit do të vazhdojë të rritet në të ardhmen, duke lënë gjithnjë e më pak hapësirë ​​në dispozicion. Problemi është tashmë i dukshëm, veçanërisht në Azi.

Lars Riemann envisions autonomous single-seater vehicles

Seuli është një nga qytetet me numrin më të madh të ndërtesave të larta. Mesatarisht ka 1.5 persona në çdo makinë, që do të thotë se 4 sediljet shtesë që nuk përdoren po shpërdorojnë hapësirë ​​të vlefshme publike. Ekziston ende një nevojë e madhe për lëvizje individuale, e cila u forcua edhe nga pandemia.

Rrjedhimisht, automjeti që kam projektuar është me një vend. Ai përbëhet nga shumë pak komponentë dhe nuk kërkon fabrika konvencionale për prodhimin e tij. Dy kornizat rrethuese ofrojnë bazën mbi të cilën mbështeten të gjithë komponentët e tjerë, si p.sh. një pajisje me prizë.

Mjete të shumta Snap Up me një vend të parkuar vertikalisht në rrugë. Duke ngritur të gjithë automjetin, aftësia për të parkuar vertikalisht krijon një përvojë krejtësisht të re dhe kjo mund të jetë shumë e rëndësishme, veçanërisht në të ardhmen” , përfundoi ai.