08:49 / E Mërkurë, 03 Mars 2021 / A K

Maskat nuk pengojnë frymëmarrjen tuaj, konfirmon një studim tjetër

Merrni frymë lehtë, njerëz. Një studim i ri pohon se vendosja e një maske fytyre kirurgjikale nuk do të pengojë frymëmarrjen tuaj.

Studiuesit në Ohio e bazuan atë përfundim në testet e 50 të rriturve me një moshë mesatare prej 33, të dyja – me dhe pa maska. Gati një e treta thanë se kishin një gjendje shëndetësore kronike, të tilla si astma.

Shkalla e zemrës së vullnetarëve, nivelet e oksigjenit dhe nivelet e dioksidit të karbonit u matën gjatë gjashtë testeve prej 10 minuta. Ndërsa rrini të qetë dhe më pas ecni me shpejtësi pa maskë; ndërsa rrini në heshtje dhe pastaj ecni me shpejtësi ndërsa keni një maskë; dhe ndërsa rrini në heshtje dhe pastaj ecni me shpejtësi ndërsa keni një maskë kirurgjikale.

Askush nga pjesëmarrësit nuk zhvilloi një nivel të ulët të oksigjenit ose një nivel të lartë të dioksidit të karbonit në gjak gjatë pushimit ose ecjes me maskë.

Rreziku i zhvillimit të niveleve të konsiderueshme anormale të oksigjenit ose dioksidit të karbonit ndërsa është i maskuar është afër zeros për popullatën e përgjithshme, tha hetuesi kryesor Dr. Steven Shein. Ai është shefi i divizionit të mjekësisë pediatrike të kujdesit kritik në Spitalet Universitare të Spitaleve të Fëmijëve Rainboë, në Cleveland.

“Ne e dimë që maskat për fytyrën ndihmojnë për të parandaluar përhapjen e COVID-19, por gjithashtu e dimë që njerëzit kanë shqetësime të frymëmarrjes së dëmtuar gjatë vendosjes së tyre”, tha Shein në një njoftim për shtyp në spital.

“Shpresa jonë është që këto zbulime do të sigurojnë njerëzit që trupi i tyre është në gjendje të marrë në mënyrë adekuate oksigjenin dhe dioksidin e karbonit ndërsa mban një maskë”, shtoi ai.