19:20 / E Enjte, 12 Prill 2018

MA� shumA� se gjysma e trupit tonA� nuk A�shtA� njerA�zor

ShkencA�tarA�t kanA� konstatuar se mA� shumA� se gjysma e trupit tonA� nuk A�shtA� njerA�zor. NA� fakt, qelizat njerA�zore pA�rbA�jnA� vetA�m 43 pA�r qind tA� numrit tA� pA�rgjithshA�m tA� qelizave tA� trupit tonA�, dhe pjesa tjetA�r A�shtA� koloni mikroskopike.

Shqyrtimi i kA�tyre gjysmave tA� fshehta, mikrobiomA�s sonA�, shpejt transformohet kuptimi i sA�mundjeve tA� ndryshme – nga alergjia deri te sA�mundja e Parkinson, gjA� qA� mund tA� sjellA� deri te trajtimet inovative.

a�?Mikroorganizmat janA� tA� domosdoshA�m pA�r shA�ndetin tuaj. Trupin njerA�zor nuk e pA�rbA�ni vetA�m ju,” tha Ruth Lay, drejtoreshA� e mikrobiologjisA� nA� Institutin Max Plank.

Gati A�do A�arje ose hapje nA� trupin tuaj A�shtA� i mbuluar me A�organizma mikroskopikA� sikurse janA� baktere dhe viruse. Koncentrimi mA� i madh i kA�saj jete mikroskopA� tA� jetA�s ndodhet nA� errA�sirA�n e zorrA�ve tona nA� tA� cilat mungon oksigjeni.

a�?MA� tepA�r jeni mikrob se sa njeria�?, tha profesori Rob Night nga Universiteti i KalifornisA� nA� Diego pA�r BBC.

BBC shkruan se lidhja jonA� me mikrobima paraqet njA� lloj beteje. AntibiotikA�t dhe vaksinat shpA�tojnA� shumA� jetA�, por disa studiues kujdesen qA� sulmi ndaj mikroorganizmave tA� mos dA�mtojA� bakteret e mira.