14:14 / E Hënë, 26 Nëntor 2018 / indeksADMonline

2018-a, viti më i keq për njerëzimin, kjo është arsyeja

Ju mendoni se 2018 është i tmerrshëm? Pesimistët thonë se Lufta e Tretë Botërore na ndjek, dhe optimistët janë “vetëm” të bindur se klima do të ketë pasoja, dielli do të na djegë dhe raca njerëzore do të zhduket.

Shkencëtarët e Harvardit kanë bërë përpjekje dhe llogaritën sipas një grupi parametrash kur ishte më e keqja e madhe në historinë njerëzore dhe pse.

Arkeologu dhe historiani i specializuar, Michael McCormick, me shumë besim dhe bindje, thotë se është rreth vitit 563 i kur ishte koha më e keqe në histori kur mund të jetonit.

Askush, të paktën, nuk duket të jetë në gjendje të shoqërojë këtë vit apo edhe një dekadë me diçka jashtëzakonisht traumatike. Shumica, thonë mediat, përmendin Luftën e Dytë Botërore ose epokën kur bota po shkatërrohej nga murtaja.

Por, McCormick thotë se ky ishte fillimi i vitit më të keq në histori, pasi në qiell po zihej diçka që do të ndryshonte botën.

Një mjegull e madhe mbuloi Evropën, Lindjen e Mesme dhe pjesët e mëdha të Azisë, duke fshehur diellin dhe duke ulur në mënyrë radikale temperaturën.

Dhe pastaj, natyrisht, filloi thatësira, mungesa e ushqimit, dhe uria totale. Retë e mjegullës, sikur dikush po lëshonte oxhakun më të madh në botë, mbetën për 18 muaj dhe shkaktuan tmerre të tilla saqë rikuperimi ekonomik dhe bujqësor nuk ishte i mundur deri në vitin 640.

Revista Science thotë se temperatura në verë bie rreth tre gradë Celsius. Ka qenë dekada më e ftohtë në 2.300 vitet e fundit. Në Irlandë gjatë viteve 536-539 nuk mund të prodhohej bukë. Por ka një pyetje se prej nga erdhi kjo mjegull, çfarë saktësisht ishte. McCormick dhe ekipi i studiuesve, së bashku me Paul Maitresse, Paul Mayays, u përqendruan në një akullnajë në Zvicër, e cila sipas tyre është çelësi për zgjidhjen e këtij misteri.

Akullnaja Colle Gnifetti ndodhet në kufirin midis Zvicrës dhe Italisë, dhe tashmë ka zbuluar fakte të rëndësishme për zgjidhjen e këtij misteri. Shtresat e akullnajave rrinë me njëra-tjetrën me kalimin e kohës, kështu që mund të analizohen në çdo kohë të caktuar. Coll Gniffeti tregon se në vitin 536, në ajër, kishte një tym vullkanik, që do të thotë se diku ka pasur një aktivitet vullkanik.

Në mënyrë të ngjashme, akullnajat në Antarktidë dhe Grenlandë treguan mbetjet vullkanike në shtresat e akullit që datojnë në vitin 540, që është një provë e shpërthimit të dytë. Ky aktivitet vullkanik “lëshoi aq shumë hi dhe tym duke krijuar një mjegull të trashë, e cila mbi botë ka qëndruar për gati një vit e gjysmë dhe shkaktoi kaos.

Në të njëjtën kohë, kolera filloi të përhapet në Egjipt, atëherë pjesë e Perandorisë Romake dhe një e treta e popullsisë së Perandorisë Romake Lindore vdiq prej saj, gjë që përshpejtoi kolapsin e perandorisë.

Kolera nuk kishte lidhje të drejtpërdrejtë me jetën në errësirë, por me ftohjet e tmerrshme dhe urinë gjërat vetëm sa përkeqësoheshin.