13:58 / E Enjte, 11 Gusht 2022 / k.v

Megane E-TECH Electric – me një motor shumë ‘më miqësor’ ndaj mjedisit

Për gati 125 vjet, Renault ka kërkuar vazhdimisht të ofrojë gjëra inovative gjë që po vazhdon edhe më tej.

Kështu, edhe Megane E-TECH Electric krejt i ri – i pari i Nouvelle Vague i Renault – e “vendos” Renault-in ende në inovacion.

Në këtë drejtim, më shumë se 300 patenta janë depozituar për dizajnin e automjetit dhe platformës së tij.

Dhe kësaj radhe, Edouard Nègre, drejtuesi i dizajnit të motorit elektrik në departamentin e Dizajnit të Trajnimeve të Renault, hedh dritë mbi motorin e paraqitur në Megane E-TECH Electric.

Ai shpjegon se si “mbështjelljet e bakrit” të përdorura për rotorin ndihmojnë në uljen e ndikimit mjedisor të makinës duke mos kërkuar përdorimin e metaleve të rralla të tokës.

Por ndërsa shumica e kërkimeve dhe zhvillimit janë fokusuar në zvogëlimin e baterive dhe rritjen e kapacitetit të tyre të karikimit, motori nuk është lënë anash.

Renault e sheh motorin të luajë një rol strategjik në zinxhirin e vlerës së EV-ve dhe madje ka vendosur ta dizajnojë atë tërësisht.

E fokusuar në rajonin më të madh të Parisit, prodhimi dhe montimi i të gjitha pjesëve aktive (rotori, statori,…) bëhen në uzinën Cléon (Seine-Maritime) me më pak materiale dhe energji të përdorura në proces.

(Edouard Nègre, udhëheqës i dizajnit të motorëve elektrikë në departamentin e Renault Powertrain Design)

“Ne shpikëm një proces të mbështjelljes së rotorit pa magnet. Magneti është zëvendësuar nga bakri, i cili ka një ndikim shumë më të vogël në mjedis. Procesi i patentuar gjithashtu bën të mundur modulimin e rrymës që rrjedh nëpër rotor në mënyrë që të kufizojë sasinë e energjisë elektrike që përdor bateria, veçanërisht në shpejtësi të lartë dhe në autostrada”, ka thënë Edouard Nègre, udhëheqës i dizajnit të motorëve elektrikë në departamentin e “Renault Powertrain Design”.

Çfarë sjell risia?

Procesi i ri i mbështjelljes së rotorit për Megane E-TECH Electric përmban një sërë avantazhesh:
është më miqësore me mjedisin pasi është pa magnet; efiçencë e optimizuar përmes kufizimit të përdorimit të energjisë elektrike (duke modifikuar rrymën) dhe për rrjedhojë redukton humbjen e energjisë, veçanërisht me shpejtësi të lartë ose në autostradë; kostot e prodhimit janë më të ulëta pasi teknologjia përdoret për motorët në ZOE, Twingo Electric, Kangoo Electric dhe Master Electric, të cilët janë bërë të gjithë në të njëjtën linjë prodhimi në Cléon.