10:33 / E Enjte, 08 Nëntor 2018

Mënyrat se si rrjetet sociale ndikojnë negativisht në shëndetin mendor

Rritja e rrjeteve sociale ka nënkuptuar se ne si popullatë globale jemi më të lidhur  se sa kemi qenë ndonjëherë në historinë e kohës.

Sidoqoftë, mbështetja jonë në rrjetet sociale mund të ketë një efekt të dëmshëm në shëndetin tonë mendor, me mesataren  që kontrollojnë telefonin e tyre më shumë se 28 herë në ditë.

Nëse platformat e rrjeteve sociale mund të kenë përfitimet e tyre, duke i përdorur shumë shpesh, ato mund t’ju bëjnë edhe të ndiheni gjithnjë e më i/e pakënaqur dhe të izoluar në një afat të gjatë, transmeton Indeksonline.

Fotografitë e filtruara në mënyrë të përkryer që shfaqen në Instagram, detyron që njerëzit të trokasin në vetëvlerësimin e shumë njerëzve, ndërsa kontrollimi obsesivisht i ushqimeve në Twitter, sapo të zgjoheni nga shtrati, mund të kontribuojë drejtë cilësisë së dobët të gjumit.

Këto janë gjashtë mënyra që rrjetet sociale ndikojnë negativisht në shëndetin tuaj mendor por ju as nuk  e kuptoni.

Vetëvlerësim

Ne të gjithë kemi pjesën tonë të drejtë të pasigurive, disa që flasim hapur dhe të tjerët që preferojnë t’i mbajnë për vete.

Sidoqoftë, duke krahasuar veten me të drejtë në rrjetet sociale, duke ndjekur fotografitë e tyre të përsosura ose duke qëndruar i azhurnuar në statusin e tyre të marrëdhënieve në Facebook, mund të bëni më të zbutur ndjenjën e besimit në vete.

Lidhja njerëzore

Si qenie njerëzore, është kaq e rëndësishme për ne që të jemi në gjendje të komunikojmë dhe të krijojmë lidhje personale me njëri-tjetrin.

Sidoqoftë, mund të jetë  e vështirë për ta bërë këtë kur jemi të ngjitur në ekranet drejtkëndore, duke u bërë më të njohur me fasadat digjitale të miqve tanë sesa personat e tyre të vërtetë.

Kujtimet

Rrjetet sociale mund të jenë të mëdha për të parë me dashuri kujtimet dhe për të treguar se si ndodhën ngjarjet e kaluara.

Sidoqoftë, kjo mund të shtrembërojë edhe mënyrën në të cilën ju kujtoheni për disa nga personalitetet në jetën tuaj.

Gjumi

Gjumi i mjaftueshëm është me rëndësi të madhe. Megjithatë, shumë prej nesh përdorin telefonat para gjumit, duke e bërë edhe më të vështirë këtë.

Duke u koncentruar, madje edhe drita që kanë telefonat na bën më të vështirë që të flemë gjumë.

Shëndeti mendor

Jo vetëm që rrjetet sociale janë provuar të shkaktojnë pakënaqësi, por gjithashtu mund të çojnë në zhvillimin e çështjeve të shëndetit mendor si ankthi ose depresioni kur përdoren shumë ose pa kujdes.

Në mars, më shumë se një e treta e moshës së mesme deklaruan se po largoheshin nga rrjetet sociale, pasi 41 përqind deklaruan se platformat e rrjeteve sociale i bëjnë ata të ndjehen të shqetësuar, të trishtuar ose në depresion./Indeksonline/