10:38 / E Premte, 14 Gusht 2020

Mercedes-Benz do paguaj 2 miliardë $ për të zgjidhur problemet me konsumatorët dhe qeverinë amerikane

Daimler është bërë prodhuesi më i ri që pritet të zgjidh pretendimet mbi mashtrimet e motorëve dizel.

Në një deklaratë, Daimler tha se ata kanë arritur një marrëveshje, në parim, me autoritete të ndryshme amerikane, përfshirë Agjencinë e Mbrojtjes së Mjedisit, Bordin e Burimeve Ajrore në Kaliforni, Zyrën e Prokurorit të Përgjithshëm të Kalifornisë, Departamentin e Drejtësisë dhe Doganat dhe Agjencinë e Mbrojtjes së Kufijve të SHBA .

Kompania nuk hyri në shumë detaje, por tha se marrëveshja mbulon “pretendime civile dhe mjedisore në lidhje me sistemet e kontrollit të emetimeve” në rreth 250,000 makina me motor diesel dhe furgonë në Shtetet e Bashkuara. Automaker gjithashtu ka vendosur të zgjidhë një padi të veçantë veprimi e cila është në pritje në Gjykatën e Qarkut Sh.B.A.

Marrëveshjet do të vijnë me një çmim të madh, pasi Daimler tha se marrëveshja me autoritetet amerikane do t’u kushtojë atyre afërsisht 1.5 miliard dollarë (1,3 €). Për të zgjidhur padinë e veprimit të klasës, kompania pret që të paguajë rreth 700 dollarë (536 3/593 €) përfshirë tarifat dhe kostot e avokatëve.

Kjo është një total prej afro 2,2 miliardë dollarësh (1,9 €) dhe Daimler tha se ata gjithashtu presin të shpenzojnë një shtesë “tre-shifrorësh me miliona euro për të përmbushur kërkesat e klientëve”

Daimler tha se marrëveshjet ishin në interesin më të mirë të kompanisë dhe janë një “hap i rëndësishëm drejt sigurisë juridike në lidhje me procedurat e ndryshme të naftës në Shtetet e Bashkuara.” Kompania gjithashtu vuri në dukje që marrëveshjet nuk janë përfundimtare pasi ato i nënshtrohen aprovimit të autoriteteve dhe gjykatave përkatëse. /IndeksOnline/