08:08 / E Diele, 08 Dhjetor 2019

Muaji i kaluar ishte nëntori më i nxehtë sipas shkencëtarëve

Muaji i kaluar ishte nëntori më i nxehtë që ka shënuar rekord, thuhet në një raport të ri që përdor grupe të shumta të të dhënave për të llogaritur temperaturat globale.

Analiza më e fundit mujore nga shërbimi i BE-së për ndryshimin e klimës tregon se nëntori  i vitit 2019 ishte më i nxehtë që nga viti 1981.

Muaji i kaluar ishte nëntori i përbashkët më i lartë në rekord, në të njëjtën kohë me të njëjtin muaj në 2015 dhe 2016, dhe ishte gjithashtu muaji i gjashtë me radhë për të afruar ose thyer një rekord të temperaturës.

Temperaturat bazohen në të dhënat e të dhënave nga Shërbimi i Ndryshimit të Klimës në Kopernikus të BE-së, të cilat përdorin një analizë të krijuar nga kompjuteri për miliarda matje nga satelitët, anijet, avionët dhe stacionet e motit në të gjithë botën.

Gjetjet tregojnë se shumica e zonave tokësore panë temperature mbi mesataren, përpos në një pjesë të SHBA-ve, Kanadasë, Azisë Qendrore nga Siberia deri në bregdetin e Iranit.

Temperaturat e vjeshtës në Evropë, duke filluar nga shtatori deri në nëntor, ishin 1.1 ° C mbi mesataren që u regjistrua midis 1981 deri 2010.

Organizata Botërore e Meteorologjisë, agjensia e specializuar e Kombeve të Bashkuara për motin dhe klimën, thotë që vitet që nga 2010-ta janë në rrugën e duhur për t’u regjistruar zyrtarisht si dekada më e nxehtë e Tokës.

Nxehtësia gjatë viteve të fundit ka marrë edhe jetë njerëzish në disa vende të botës.

Japonia dhe Gjermania u goditën nga mungesa e ujit dhe dështimi i të korrave, edhe pse të vendet janë në pesë vendet e para për nga pasuria.

Vitin e kaluar në Japoni nga nxehtësia humbën jetën 138 njerëz dhe më shumë se 70 mijë u shtruan në spital, ndërsa në Gjermani muajt prill-korrik të vitit 2018 ishin më të nxehtat, duke dërguar kështu edhe në vdekjen e më shumë se 1,200 njerëzve.