12:34 / E Martë, 29 Qershor 2021 / B O

Mungesa e çipave vazhdon ta godasë industrinë e veturave

Gjendja e tronditur e industrisë së prodhimit të veturave në Britani të Madhe është vërejtur nga shifrat e fundit të prodhimit, të cilat tregojnë pak më shumë se 55.000 vetura të reja të ndërtuara.

Prodhimi u rrit jashtëzakonisht shumë krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, kur COVID-19 mbylli pothuajse gjithçka dhe u ndërtuan vetëm 5.314 vetura, por është më pak se gjysma e asaj që ishte në maj 2019, kur 116.035 vetura të reja u bën gati sipas Shoqatës së Prodhuesit dhe Tregtarët e Motorëve.

Gjatë një mesatare pesë-vjeçare, prodhimi kishte rënie 36.3 për qind për janar-maj 2021.

SMMT ka përmendur krizën globale të çipave si një arsye kryesore për këtë rënie relative në prodhimin e veturave. Çipat janë jetikë për veturat moderne, duke drejtuar gjithçka, nga siguria te sistemet e informacionit dhe argëtimit, por një ‘’stuhi e përsosur’’ ka bërë që mungesa e çipit të godasë prodhuesit e veturave më keq sesa shumica e bizneseve.

Kompanitë e veturave nuk prioritet në industrinë e çipave. Industritë elektronike priren të jenë klientë më të mëdhenj dhe për këtë arsye shpesh janë përparësi më të mëdha të kompanive për prodhimin e çipave, të cilat vetë janë goditur nga presionet pandemike.

Pavarësisht nga mungesat që mund të ketë, dhe cilado që të jenë shkaqet e tyre rrënjësore, prirjet e prodhimit të veturave në Britani pasqyrojnë modë më të gjerë me atë se çfarë po ndodh me industrinë e veturave në të gjithë botën.