12:16 / E Mërkurë, 13 Janar 2021 / B O

Mungesa e çipit kompjuterik rrezikon t’i lë pa punë dhjetëra kompani veturash

Mungesa e një çipi kompjuterik ka mbyllur fabrikën e Louisvile, Kentucky dhe Ford këtë javë ndërsa pritet që edhe shumë fabrika të tjera automobilistike të mbyllen muajt e ardhshëm.

Fabrika e Louisville ka të punësuar 3.800 punëtorë në orë, të cilët do të marrin rreth 75 për qind të pagës së tyre gjatë ndërprerjes njëjavore. Ai përfshin Ford Escape dhe versionin Lincoln të SUV-it, Corsair.

“Mungesa globale e gjysmëpërçuesve po paraqet sfida dhe ndërprerje të prodhimit – për industrinë globale të automjeteve, duke përfshirë Ford, e cila mund të ketë një efekt të rëndësishëm goditjeje në punë dhe ekonomi duke pasur parasysh rëndësinë e prodhimit automatik,” thanë autoritetet e Fordit në një deklaratë.

Prodhuesit e automjeteve ndërprenë porositë për çipet kompjuterike në fillim të vitit të kaluar kur pandemia goditi frenat në shitjet dhe prodhimin e automjeteve për shkak të mbylljeve të përkohshme të impianteve.

Kur shitjet e makinave u tërhoqën më shpejt sesa pritej, kjo e la industrinë duke luftuar me një mungesë çipi. Situata u përkeqësua nga kërkesa e rritur për lap top gjatë epokës së qëndrimit në shtëpi – dhe industritë elektronike dhe kompjuterike duke rritur furnizimin e tepërt, ka thënë Kristin Dziczek, nënkryetar i hulumtimit në Qendrën për Kërkime Automotive, njofton CNN.

“Kjo është e përkohshme por nuk do të jetë afatshkurtër. Problemet mund të zgjasin tre muaj apo më shumë. Furnizimet me shpresë duhet të kthehen në normalitet në tremujorin e dytë.”, ka thënë ajo.