13:08 / E Martë, 21 Nëntor 2017 / indeksADMonline

NASA zbulon një asteroid afër sistemit tonë diellor në formë të një cigare gjigante

Astronomët kanë zbuluar një objekt  rishtazi nga një sistem tjetër I yjeve që po kalon përmes sistemit tonë diellor,ai ka formen e  një cigare  gjigante me ngjyrë të kuqe.

Asteroidi, është  quajtur ‘Oumuamua’ nga zbuluesit e saj, ai është deri në 400 metra  i gjatë dhe shumë i lartë ndoshta 10 herë për aq kohë sa është i gjerë, transmeton Indeksonline.

Këto janë përmasat më të madh se çdo asteroidi ose kometë e vërejtur në sistemin tonë diellor deri më sot.

Asnjë asteroid apo kometë e njohur nga sistemi ynë diellor nuk ndryshon kaq shumë ,në një raport kaq të madh midis gjatësisë dhe gjerësisë.

“Objektet më të gjata që kemi parë deri tani nuk janë më shumë se tre herë më shumë se ato të gjera.Ky ndryshim jashtëzakonisht i madh në përmasa do të thotë se objekti është shumë më i gjatë rreth dhjetë herë për aq sa është i gjerë, me një formë komplekse dhe të ndërlikuar”:, tha Meech,pjestar në këtë  vëzhgim të Nasa-së.
Ndërsa forma e saj është mjaft e çuditshme, dhe ndryshe nga asteroidët e parë në sistemin tonë diellor, ajo mund të tregojë  të dhëna të reja në mënyrën se si formohen sisteme të tjera diellore.

Vëzhgimet dhe analizat u financuan pjesërisht nga NASA dhe shfaqen në botimin e 20 nëntorit të revistës Nature. /Indeksonline/