75 Mall Live Search
17:45 / E Enjte, 20 Qershor 2024 / L K

Ndryshimet klimatike e rritën valën e të nxehtit në SHBA e Meksikë me 35 herë

Ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njerëzit kanë 35 herë më shumë gjasa të shkaktojnë nxehtësi ekstreme në Shtetet e Bashkuara jugperëndimore, Meksikë dhe Amerikën Qendrore, njoftuan sot shkencëtarët.

Grupi World Weather Attribution (WVA) studioi nxehtësinë e tepërt midis majit dhe fillimit të qershorit, kur vala e nxehtësisë amerikane ishte e pranishme në shtetet jugperëndimore, duke përfshirë Kaliforninë, Nevadën dhe Arizonën, shkruan BBC (BBC).

Studime të tilla kërkojnë kohë për t’u përfunduar, kështu që është shumë herët që shkencëtarët të thonë saktësisht se sa rol po luan ndryshimi i klimës në valën aktuale të të nxehtit që shtrihet nga Shtetet e Bashkuara qendrore në verilindje dhe Kanada.

Në raportin e tyre të ri, shkencëtarët thanë se ekstremet e nxehtësisë të shkaktuara nga emetimet e gazrave serrë janë katër herë më të mundshme tani sesa në vitin 2000 dhe se ekstremet e nxehtësisë që vijnë nga ndryshimet klimatike janë më të shpeshta dhe më intensive.

Studiuesja në Institutin Meteorologjik Mbretëror të Holandës, Isidine Pinto tha se temperaturat potencialisht vdekjeprurëse dhe rekord të shkaktuara nga ndryshimet klimatike po ndodhin më shpesh në Shtetet e Bashkuara, Meksikë dhe Amerikën Qendrore.

“Për sa kohë që njerëzit mbushin atmosferën me emetime të karburanteve fosile, nxehtësia vetëm do të përkeqësohet, njerëzit e cenueshëm do të vazhdojnë të vdesin dhe kostoja e jetesës do të vazhdojë të rritet”, tha ai.

Shkencëtarët gjithashtu theksuan se temperaturat e larta gjatë natës janë kërcënuese për jetën, sepse trupi nuk ka kohë të pushojë dhe të rikuperohet nga nxehtësia.