15:10 / E Martë, 28 Mars 2023 / B O

Nga viti 2035, makinat që funksionojnë me benzinë ​​ose naftë nuk do të lejohen më të shiten në BE

Nga viti 2035, makinat e reja që funksionojnë me benzinë ​​ose naftë nuk do të lejohen më të shiten në BE. Negociatorët nga shtetet e BE-së dhe Parlamenti Evropian kishin rënë dakord për projektin në fund të tetorit.

Në një procedurë të pazakontë, qeveria gjermane bëri kërkesa shtesë dhe kështu vonoi me disa javë konfirmimin e rezultatit të negociatave.

Shtetet e BE-së sot miratuan përfundimisht këtë vendim duke vendosur heqjen dorë nga makinat me djegie të brendshme. Përjashtim bëjnë makinat me karburant sintetik ndaj klimës.

E-karburantet mund të prodhohen duke përdorur energjinë elektrike të rinovueshme nga uji dhe dioksidi i karbonit i nxjerrë nga ajri.

Ndryshe nga benzina ose nafta, ato nuk lëshojnë gazra shtesë që dëmtojnë klimën./Indeksonline/