10:07 / E Shtunë, 24 Tetor 2020

Ngjashmëritë dhe ndryshimet midis të ftohtit dhe gripit me koronavirusin

Me ftohjen e motit, sëmundje të tilla si ftohjet dhe gripi pritet të ngatërrohen me koronavirusin. Veçanërisht me gripin që ka simptoma të ngjashme … Disa detaje duhet t’i kushtohen vëmendje për të ndarë dy sëmundjet.

Temperaturë e lartë, dobësi, dhimbje muskulore dhe kyçesh… Çfarë nënkuptojnë të gjitha këto simptoma? Këto janë simptomat më të zakonshme të gripit, të njohura gjerësisht si gripi. Sidoqoftë, këto simptoma në mënyrë të pashmangshme do të sjellin në mendje një sëmundje tjetër, koronavirusin, këtë vit. Për shkak se të gjitha këto simptoma mund të shihen edhe në COVID-19.

Me fjalë të tjera, rritja e sëmundjeve të traktit të sipërm respirator me ardhjen e muajve të vjeshtës dhe dimrit do të shkaktojë shumë ankth në ditët në vijim. Në këtë pikë, është me rëndësi të madhe të mësosh të vërtetën dhe të veprosh në përputhje me rrethanat. Spitali i Trajnimit dhe Kërkimit Numune Universiteti i Shkencave të Shëndetit, Specialist i Sëmundjeve Infektive dhe Mikrobiologjisë Klinike Universiteti Haydarpaşa Assoc. Dr. Seniha Şenbayrak flet për këtë temë :

“Gripi, ftohja dhe COVID-19 janë shumë sëmundje të përziera. Ata kanë diçka të përbashkët, simptomat e tyre janë shumë të ngjashme. Ftohja e zakonshme është një infeksion viral “.

Ftohja e zakonshme është një nga sëmundjet më të zakonshme në shoqëri. Almostshtë pothuajse e pamundur të mos merrni të ftohtë, veçanërisht me ajrin ftohës.

Asoc. Dr. Seniha Şenbayrak tha simptomat e të ftohtit dhe procesin e shërimit, “Ftohja është një infeksion viral që të gjithë e kemi shumë shpesh … Ajo shikon me hundë të lëngshme. Qëndron në traktin e sipërm respirator. Nuk zbret në traktin e poshtëm të frymëmarrjes si koronavirusi. Ndonjëherë mund të ketë një lodhje shumë të lehtë. “Shërohet spontanisht brenda 2-3 ditëve pa asnjë ilaç”.

Gripi, ose siç njihet gripi, është sëmundja që është më e ngjashme me koronavirusin. Lidhur me këtë sëmundje, Assoc. Dr. Benbayrak tha, “Ka veçanërisht dhimbje të muskujve dhe nyjeve. Temperatura e lartë, dhimbja e kokës dhe dhimbja e fytit gjithashtu mund të shihen. Sidoqoftë, ndryshe nga koronavirusi, nuk ka shumë gulçim. Kjo sëmundje kryesisht qëndron në traktin e sipërm respirator, rrallë zbret në mushkëri dhe shkakton pneumoni ”, thotë ai.

Humbja e shijes dhe erë është një shenjë e COVID-19

Ka edhe simptoma të rëndësishme që e dallojnë koronavirusin nga gripi. Asoc. Dr. Signsenbayrak shpjegon këto shenja jetësore me fjalët “Gulçim, kollë, humbje e shijes dhe erë dhe diarre mund të shihet në koronavirus”. Ai bën një pikë të veçantë:

“Ndonjëherë pacienti nuk ka simptoma. Vetëm humbja e nuhatjes dhe shijes po zhvillohet. ”

Pneumonia, me fjalë të tjera, pneumonia, me ligjërimin e saj publik, mund të ndodhë për shumë arsye. Duke nënvizuar se këto arsye mund të jenë virale dhe bakteriale, Assoc. Dr. Şenbayrak tha, “Pneumonia po përpiqet të mbushë qeskat e ajrit në mushkëri me një lëng të përflakur. Mund të ndodhë sidomos për arsye bakteriale. Ndonjëherë mund të jetë vdekjeprurëse ”, thotë ai.