20:23 / E Martë, 28 Mars 2023 / MSH

Nis projekti për shpëtimin e fluturave në Itali

Le të shpëtojmë fluturat e Italisë është projekti i nisur nga Miku i Tokës në 2021, një lloj regjistrimi global i bërë me ndihmën e shkencës qytetare, pra të të gjithë ne qytetarëve.  Si? 

Thjesht bëni një foto të fluturës nga afër (duke mos e shqetesuar) dhe dërgojeni në numrin WhatsApp 351 2522520 ose në adresën e emailit info@friendoftheearth.org me koordinatat e pozicionit.

Informacioni i mbledhur do të arkivohet dhe shfaqet në një hartë interaktive dhe do të ndihmojë në prodhimin e statistikave të brendshme dhe përditësimin e bazave të të dhënave ekzistuese shkencore.

Projekti ka marrë tashmë mijëra fotografi të fluturave dhe tenjave nga pothuajse 40 vende të botës dhe rezultatet e para janë parë edhe në Itali.

Në Reggio Calabria, për shembull, mola e sfinksit të vdekjes (Acherontia atropose) u pa pas dyzet vjetësh dhe në Brescia flutura e bukur bacchante (Lopinga achine), e rrezikuar në të gjithë Evropën.

Sipas Unionit Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (IUCN), Italia gëzon një nga përqendrimet më të larta të varieteteve të fluturave në kontinentin tonë, me rreth 37% të specieve totale, e dyta pas Turqisë.Bachante është një lloj fluture i rrezikuar në të gjithë Evropën, në 10 vitet e fundit popullsia është ulur me rreth 20-25%.  Shumë popullata janë zhdukur në pjesën më të madhe të Piemontes dhe Luginës Po. Arsyet e rënies lidhen me humbjen e habitatit për shkak të intensifikimit të bujqësisë.

Kjo flutur i përket familjes Nynphalidae, nënfamiljes Satyrinae.  Ka një rresht ocelli të vegjël (njolla të rrumbullakosura) të shpërndara përgjatë skajeve të krahëve të tij, një element tipik i Satyrinae.  Preferon drurët gjetherënës, veçanërisht drurët e ahut me nëntë të bollshme.

Por ndryshimet klimatike dhe ndikimi i aktivitetit njerëzor janë duke vënë një tendosje në jetën e insekteve pjalmuese, të cilat përfshijnë fluturat dhe tenjat, si dhe bletët.

Miku i Tokës, përveç mbledhjes së të dhënave që do të ndihmojnë në përditësimin e bazave ekzistuese të të dhënave shkencore, kontribuon gjithashtu në mbrojtjen e habitateve të fluturave, duke promovuar bujqësi të mirë që siguron ndërhyrje sa më të vogël me florën dhe faunën lokale.
Regjistrimi Global i Fluturave.

Zbulimi u bë i mundur falë Regjistrimit Global të Fluturave të Mikut të Tokës, projekti Citizen Science për të promovuar ndërgjegjësimin dhe ruajtjen e fluturave dhe tenjave midis qytetarëve anembanë botës.
Shikimi është i rëndësishëm për informacionin mbi biodiversitetin dhe për të dhënat që ai ofron për habitatin tonë.