13:58 / E Martë, 09 Janar 2018 / indeksADMonline

Një shpresë e vogël për ata që vuajnë nga ‘Migrena’ paralajmërohet ilaçi i ri

Të shumtë janë njerëzit që vuajnë nga migrena. Të paktën një herë në muaj, kanë dhimbje koke aq të tmerrshme, problem ndijore dhe periudha të përhershme të të vjellave.

Sulmet në fjalë mund të zgjasin dy javë ose më shumë. Migrena ka një ndikim të madh në çdo aspekt të jetës, prandaj pritet që US Food dhe Administrata e barërave të botës, të lejojë një ilaç të ri në 2018, për të mundësuar parandalimin e këtyre sulmeve.

Edhe pse migrena ndikon tek rreth 15 përqind e popullsisë së botës-më shumë se diabeti, epilepsia dhe astma-përparimet në trajtim kanë qenë të ngadalta, për të thënë aspak.

E fundit ka ndodhur 30 vjet më parë, në zhvillimin e ‘triptans’.

Përgjatë migrenës, enët e gjakut në tru zgjerohen dhe shtypen në mbaresa nervore, duke shkaktuar dhimbje të tmerrshme.

Triptans, është lloj i ilaçit i ili zhvillua për të ngushtuar enët e gjakut dhe kështu të lehtësojë dhimbjet.

Studimet njerëzore gjithashtu tregojnë se njerëzit që vuajnë nga migrenet janë më të ndjeshëm ndaj niveleve të CGRP, dhe CGRP lartë shkakton dhimbje koke të migrenës brenda disa orësh. Kjo bëri që hetimi të bllokojë CGRP si një terapi të re të migrenës.

Disa kompani tashmë kanë ilaçet monoklonale të antitrupave dhe janë duke konkurruar për të marrë produktet e tyre në raftet e para.

Bashkëpunëtorët Novartis dhe Amgen shpresojnë se FDA do të miratojë erenumabin në fillim të vitit 2018.

Këto janë firma farmaceutike izraelite ‘Teva’ dhe Eli Lilly. Të dyja firmat synojnë të kenë miratimin e FDA-së.

Njerëzit që vuajnë nga migrena kanë thënë se ky është një lajm i mirë dhe një shpresë për të gjithë ata që nuk gjetën dot ende ilaçin për ndalimin e dhimbjes./Indeksonline/

Temat: