13:46 / E Hënë, 10 Qershor 2024 / L K

“Opeli” feston 125 vjet

Prodhuesi i makinave “Opel” festoi sot në selinë e tij në Rüsselsheim 125 vjet prodhimin e makinave. Për këtë përvjetor të rrumbullakët u organizua një ditë e madhe me dyer të hapura në terrenin e fabrikës: ndër të tjera, me një muze pop-up, udhëtime me makina rallie dhe ture nëpër qendrën e dizajnit që zakonisht është rreptësisht sekrete. Edhe kancelari Olaf Scholz ishte aty, përgëzoi  fabrikën: “Breza të tërë punonjësish kanë bërë që Opel të bëhet marka e madhe që është sot: një kompani automobilistike në rrugën drejt elektromobilitetit.”

Kancelari madje vuri dorë në prodhim, instaloi një kabllo të tensionit të lartë në linjën e prodhimit të Opel Astra Electric. Gjithçka filloi në vitin 1862 me prodhimin e makinave qepëse të Adam Opel, në vitin 1887 kaloi në prodhimin e biçikletave. Vetëm në vitin 1899 u krijua makina e parë Opel: “System Lutzmann”. Në vitin 1924, prodhuesi i makinave solli prodhimin në linjë në Gjermani: 4/12 PS (i njohur gjithashtu si “Laubfrosch” sepse fillimisht ishte i disponueshëm vetëm me ngjyrë jeshile) u bë një sukses. Gjatë viteve, u shtuan modele të tjera, disa nga legjendat e sotme janë:

  • Opel GT i bukur (“Vetëm fluturimi është më i këndshëm”),
  • Manta polarizuese,
  • Astra, që ka qenë për një kohë të gjatë në klasën kompakte.