14:54 / E Mërkurë, 25 Prill 2018 / indeksADMonline

“Peer Gynti nga Kosova”, me dy shfaqje nA� festivalin “SchA�ne Aussicht”

Shfaqja a�zPeer Gynti nga Kosovaa�? e autorit Jeton Neziraj dhe me regji tA� Agon Myftarit do tA� jetA� pjesA� e Festivalit a�zSchA�ne Aussichta�? qA� organizoher nga teatri a�zJunges Ensemblea�? nA� Stuttgart tA� GjermanisA�. a�zPeer Gynti nga Kosovaa�? do tA� shfaqet me 9 dhe 10 maj nA� Theater Rampe.

a�zSchA�ne Aussichta�? A�shtA� njA�ri nga festivalet mA� prestigjioze tA� Teatrit nA� Gjermani. Ai ka karakter ndA�rkombA�tar dhe sivjet, pos shfaqjes nga Kosova, do tA� prezentohen edhe dhjetra shfaqje nga Gjermania dhe vende tA� ndryshme tA� botA�s.

a�zPeer Gynti nga Kosovaa�? A�shtA� prodhuar nga Qendra Multimedia dhe ka pasur premierA�n nA� maj tA� vitit tA� kaluar. NA� tA� luajn aktorA�t: Bujar Ahmeti, DonikA� Ahmeti, ShpA�tim Selmani dhe Tristan Halilaj.

SkenografinA� e shfaqjes e ka punuar nga Nicola Minssen, kostumet nga Yllka Brada, kurse kompozimin muzikor Gabriele Marangoni. Dramaturg i shfaqjes ka qenA� Stefan Schletter.

a�zPeer Gynti nga Kosovaa�? A�shtA� rrA�fim pA�r njA� A�ndA�rr tA� dA�shtuar. I udhA�hequr nga njA� shpresA� e thjeshtA� pA�r jetA� mA� tA� mirA� dhe pA�r tA� gjetur lumturinA�, Peeri i ri, para luftA�s nA� KosovA�, niset pA�r tA� kA�rkuar tA� ardhmen nA� a�?parajsA�na�� e quajtur EvropA�.A�Ajo A�ka ndodhA� me kA�tA� tA� ri gjatA� kA�tij udhA�timi reflekton eskperiencat e shumA� desperadove tA� rinjA� tA� cilA�t A�do vjet, tA� mbushur me shpresA�, lA�shojnA� atdheun e tyre. Shpesh, nA� atdheun e tyre tA� ri, tA� keqtrajtuar nga autoritetet, tA� izoluar dhe larg nga shtA�pia, me mungesA� perspektive dhe tA� mospA�rfshirA� nA� shoqA�ri, atyre A�ndA�rra u bA�het njA� makth i madh.A�NA� dA�shirA�n e tyre pA�r ta��u pranuar ata shpesh biejn viktima tA� shokA�ve tA� kA�qinjA�, tA� cilA�t ua ofrojnA� a�?sigurinA� e munguara�?. Peer, personazhi kryesor i kA�saj drame, e gjenA� vehten tA� respektuar nA� njA� grup shqiptarA�sh tA� cilA�t ia tregojnA� atij shkathtA�sitA� kriminale dhe i garantojnA� siguri. MegjithatA�, pavarA�sisht kA�saj, ai shpejt bie nA� burg. GjatA� kA�saj periudhe nA� burg, gradualisht fillon procesi i radikalizimit. Religjioni i jep atij kurajo, kuptim nA� jetA� dhe ia forcon vetA�besimin. KA�tu drama merret me njA� problem aktual nA� shoqA�ritA� tona a�� radikalizimin religjioz tA� tA� rinjA�ve nA� burgje. ShumA� nga kA�ta tA� ashtuquajtur a�?luftA�tarA� tA� shenjtA�a�� nga Evropa, tA� cilA�t luftojnA� nA� Siri, janA� radikalizuar nA� burgje.

Por pavarA�sisht seriozitetit tA� temA�s, shfaqja asnjA�herA� nuk bA�het patetike apo didaktike. NA� fund, publiku e lA� shfaqjen jo vetA�m i merakosur dhe kuptimplotA�, por edhe i argA�tuar nA� mA�nyrA� perkfekte.