16:54 / E Martë, 12 Shkurt 2019

Për sa kohë do shkojmë në Mars në të ardhmen dhe sa do të kushtojë ajo?

Të shkosh në Mars nuk duhet të merret si e lehtë. Madje është  56 milionë kilometra larg tokës.

Planeti i kuq është arritja e ardhshme e madhe njerëzore dhe po studiohet mundësia se si njerëzit të shkojnë atje.

Edhe drita që udhëton tepër shpejt, mund të zgjasë deri në 12 minuta për të na arritur nga sipërfaqja e Marsit.

Lansimi më i shpejtë i raketave nga Toka ishte në vitin 2015 dhe u ngjit në një shpejtësi prej 36,000 mph (58,000 km / h). Duke gjykuar nga kjo shifër, dhe duke pasur parasysh se Marsi mund të jetë më larg varësisht nga kur vizitoi, shkencëtarët thonë se udhëtimi për në Mars merr diku rreth 300 ditë. Kjo është vetëm nën dhjetë muaj. Megjithatë, disa thonë se nëse të gjithë elementët e duhur përputhen, dhe përdorim më shumë lëndë djegëse, mund të zgjasë 150 ditë, që është pesë muaj.

Sa do të kushtojë për të udhëtuar në Mars?

Sigurisht që shkuarja atje ka edhe kosto. Megjithatë sipas miliarderit Mega Space, Elon Musk, kjo mund të mos jetë shumë e madhe.

Ai thotë se mund të jetë afërsisht në 77 mijë funta.

Musk parashikon se 1 mijë anije të pasagjerëve që fluturojnë masivisht në panetin e kuq do të jetë e mundur brenda shekullit të ardhshëm.

Ai pranoi se lëvizja për në Mars do të jetë aq e thjeshtë.

Në vitet e para, qytetërimi njerëzor në Mars do të ishte një ekzistencë mjaft themelore. Musk u tha një turme në SXSË se pionierët do të kishin ‘vetëm një bazë për të krijuar shtytës, një stacion elektrik, shpërthime në të cilat do të rriteshin prodhimet, të gjitha llojet e bazave pa të cilat nuk mund të mbijetonit’.

Dhe, shanset janë, ju nuk do të ktheheni përsëri. Pra, kushdo që shpreson të udhëtojë atje do të kishte ndoshta nuk do të vendosnin këmbë në planetin e katër pësëri./Indeksonline/