12:54 / E Enjte, 12 Shtator 2019

Përdorimi i antibiotikëve, rrit rrezikun e pezmatimit të kyçeve

Hulumtimi i ri ka zbuluar se përdorimi i antibiotikëve mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të artritit reumatoid për 60 për qind.

Nuk është plotësisht e qartë nëse antibiotikët përfundimisht shkaktojnë gjendjen, por ekziston një lidhje e dukshme midis të dyve. Përveç kësaj, studiuesit besojnë se ky rrezik rritet me sasinë e trajtimeve me antibiotikë që një person merr.

Përdorimi më i madh i antibiotikëve mendohet se lidhet me një shans më të lartë të zhvillimit të artritit reumatoid.

Cilat lloje të antibiotikëve janë në pyetje nuk janë përcaktuar, por lloji i infeksionit të trajtuar me këto ilaçe është gjetur të ketë një ndikim të madh.

Studiuesit zbuluan se kur antibiotikët u përdorën për të trajtuar infeksionet e sipërme të frymëmarrjes, ekzistonte një shans më i madh për të zhvilluar artrit reumatoid tek individët.

Ekzistojnë shumë faktorë rreziku, përfshirë obezitetin, pirjen e duhanit, historinë familjare, depresionin, traumat fizike ose emocionale dhe përdorimin e ilaçeve të caktuara.